Vargina išsausėjusios akys? Mokslininkai rado naują būdą joms padėti  ()

Akių sausumas yra labai dažna 21 amžiaus problema, siejama ir su ekranų naudojimu. Tikėtina, kad jūsų darbo stalo stalčiuje yra akių lašų buteliukas. Akių sausumas, jaučiamas kaip niežulys, perštėjimas ar skausmas, yra neįtikėtinai nemalonus ir erzinantis, bet yra vienas būdas, kaip galite sau padėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, yra keli būdai, bet ekranų atsisakymas dabar būtų labai sudėtingas. Jus stebina, kad ekranai džiovina akis? Iš tikrųjų, tai nėra taip keista. Ekranas (neskaitant kai kurių išimčių) yra stiprus šviesos šaltinis. Be to, įsistebeiliję į ekraną žmonės dažnai pamiršta mirksėti. Iš tikrųjų, ir nuolatinis popierinių knygų skaitymas gali sukelti akių sausumą, nors šiais laikais dažniausiai tuo skundžiasi kompiuterių naudotojai.

Dirbtinės ašaros ir kiti vaistai gali padėti. Padeda ir dažnos pertraukos, sveika mityba bei miego režimas, geras darbo vietos mikroklimatas. Bet Vaterlu Universiteto mokslininkai siūlo ir dar vieną būdą padėti savo išsausėjusioms akims.

Pasirodo, pagerėjęs akių drėkinimas ir ašarų sluoksnio stabilumas yra dar vienas mankštos privalumas. naujame tyrime dalyvavo 52 žmonės, kurie buvo padalinti į dvi grupes. Pirmosios grupės dalyviai bent penkis kartus per savaitę mankštinosi atlikdami aerobinius pratimus. Tuo tarpu žmonės antrojoje grupėje sportavo ne dažniau nei kartą per savaitę. Mokslininkai nuolat matavo jų akių lubrikaciją ir ašarų sluoksnio stabilumą.

Paaiškėjo, kad iš karto po mankštos galima pastebėti pagerėjusį ašarų išsiskyrimą ir ašarų sluoksnio stabilumą. Tačiau pirmosios grupės dalyviai, kurie sportavo žymiai daugiau, galėjo džiaugtis stipresniais efektais - jie iš esmės galėjo pamiršti akių lašus. Efektas yra toks stiprus, kad mokslininkai mano, kad mankšta iš tikrųjų gali būti gera alternatyva vaistams.

 

Ir sveikesnę akių obuolių lubrikaciją galite pridėti prie kitų privalumų - nepamirškite, kad mankšta yra raktas į ilgesnį gyvenimą ir aštresnį protą.

(6)
(4)
(2)

Komentarai ()