[Karšta tema] Kas yra Montro konvencija – aktyvuotas Turkijos ginklas prieš Putino agresiją: kaip tai paveiks Rusiją? (Video)  ()

Turkija Rusijos invaziją į Ukrainą oficialiai pavadino karu, o tai, pasak ekspertų, gali trukdyti kai kuriai Maskvos karinei veiklai regione.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-01 [Karšta tema] Kas yra Montro konvencija – aktyvuotas Turkijos ginklas prieš Putino agresiją: kaip tai paveiks Rusiją? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį Rusijos pajėgos pradėjo sausumos, jūrų ir oro puolimą prieš Ukrainą – tai didžiausias vienos valstybės išpuolis prieš kitą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ukrainos ambasadorius Turkijoje Vasylis Bodnaras praėjusią savaitę per vietinę televiziją kreipėsi į Ankaros vyriausybę, kad ji uždarytų pagrindinius jos sąsiaurius Rusijos karo laivams pagal 1936 m. Montro konvencijos nuostatas. Turkija pareiškė, kad tai galėtų padaryti tik oficialiai pripažinusi konfliktą karu, o sekmadienį taip ir pasielgė. Ką tai reiškia karui?

Kas yra Montro konvencija?

Montro konvencija dėl sąsiaurių režimo, dažnai vadinama tiesiog Montro konvencija, yra tarptautinis susitarimas, reglamentuojantis Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius Turkijoje. Ji buvo pasirašytas 1936 m. liepos 20 d. Montreux rūmuose Šveicarijoje (įsigaliojo 1936 m. lapkričio 9 d.). Ją pasirašė 10 valstybių: Australija, Bulgarija, Prancūzija, Graikija, Japonija, Rumunija, Jugoslavija, Turkija, Jungtinė Karalystė ir Sovietų Sąjunga.

 

Konvencija buvo sprendžiamas ilgalaikis sąsiaurių klausimas, kas turėtų kontroliuoti strategiškai svarbią Juodosios ir Viduržemio jūrų jungtį.

Konvencija suteikia Turkijai tam tikrą karo laivų plaukimo iš Dardanelų ir Bosforo sąsiaurių, jungiančių Egėjo jūrą, Marmuro ir Juodąją jūrą, kontrolę.

Taikos metu karo laivai gali praplaukti sąsiaurius iš anksto diplomatiškai pranešę Turkijai, o laivų svoris ir ginklai, kuriuos jie gabena, ir priklausomai nuo to, ar laivas priklauso Juodosios jūros baseino valstybei, ar ne, gali būti ribojami. O karo metu Turkija gali neleisti perplaukti kariaujančių šalių karo laivams.

 

Remiantis konvencija, jei Turkija yra karo šalis arba mano, kad jai gresia neišvengiamas pavojus, ji gali uždaryti sąsiaurį, kad galėtų plaukti karo laivai.

Kaip tai paveikia Rusiją?

Tiek Rusija, tiek Ukraina yra prie Juodosios jūros, kartu su NATO narėmis Rumunija ir Bulgarija, taip pat Sakartvelu. Pagal Montro konvenciją Turkija gali apriboti Rusijos karo laivų tranzitą iš Viduržemio jūros į Juodąją jūrą per savo sąsiaurius, tačiau paktas turi išlygą: kariaujančių valstybių karo laivai gali kirsti kelią, jei grįžta į savo bazę.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()