BBC žurnalistai pasakoja, kas darosi Rusijoje po milžiniškos sankcijų bangos: "Atėjo baisūs laikai" (Video)  ()

"Jei galėčiau išvykti iš Rusijos dabar, tai padaryčiau. Bet negaliu mesti darbo", - sako Andrejus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis negalės apmokėti savo būsto paskolos Maskvoje, nes buvo padidintos palūkanų normos.

Milijonai tokių rusų kaip jis pradeda jausti Vakarų ekonominių sankcijų, skirtų nubausti šalį už įsiveržimą į kaimyninę Ukrainą, poveikį.

„Planuoju kuo greičiau susirasti naujų klientų užsienyje ir išsikraustyti iš Rusijos su pinigais, kuriuos kaupiau pirmai įmokai“, – sako 31 metų pramonės dizaineris.

„Man čia baisu – žmonės buvo suimti už pasisakymus prieš „partinę liniją“. Man gėda ir net nebalsavau už valdančiuosius“.

Kaip ir kiti šio straipsnio pašnekovai, saugumo sumetimais nevartojame jo vardo ir nerodome veido. Kai kurie pavadinimai buvo pakeisti.

Dabar Rusijai taikomos sankcijos įvardijamos kaip ekonominis karas – jomis siekiama izoliuoti šalį ir sukurti joje gilią recesiją. Vakarų lyderiai tikisi, kad precedento neturinčios priemonės pakeis Kremliaus mąstymą.

Paprasti rusai susiduria su akyse pranykusiomis santaupomis. Jų gyvenimas jau yra sutrikdytas.

Sankcijos kai kuriems Rusijos bankams apima jų atjungimą nuo „Visa“ ir „Mastercard“, taigi, „Apple Pay“ ir „Google Pay“.

35 metų Daria, projektų vadovas Maskvoje, sakė, kad tai reiškia, kad jis negalėjo naudotis metro.

„Visada atsiskaitau telefonu, bet jis tiesiog neveikė. Buvo ir kitų žmonių, turinčių tą pačią problemą. Paaiškėjo, kad taip nutiko dėl pervedimu valdančio banko, kuriam taikomos sankcijos ir kuris negali priimti „Google Pay“ ir „Apple Pay“.

„Turėjau nusipirkti metro kortelę“, – sakė jis BBC. – Šiandien taip pat negalėjau atsiskaityti parduotuvėje – dėl tos pačios priežasties.

Rusija pirmadienį daugiau nei dvigubai padidino palūkanų normą iki 20% , reaguodama į sankcijas, rubliui nukritus iki rekordinių žemumų. Akcijų rinka tebėra uždara, baiminantis didžiulio akcijų išpardavimo.

Kremlius teigia, kad turi pakankamai išteklių atlaikyti sankcijas, tačiau tai kelia abejones.

Savaitgalį centrinis bankas prašė nusiraminti, baimindamasis, kad bankai neatlaikys, kai per daug žmonių bando atsiimti pinigus.

"Nėra dolerių, nėra rublių - nieko! Na, yra rubliai, bet aš jais nesidomiu", – sakė į 20 metų įkopęs Antonas (vardas pakeistas), stovintis eilėje prie bankomato Maskvoje.

 

„Nežinau, ką daryti toliau. Bijau, kad šiuo metu virstame Šiaurės Korėja arba Iranu“.

Užsienio valiutos pirkimas rusams kainuoja apie 50% brangiau nei prieš savaitę – jei iš viso pavyks ją gauti.

2022 metų pradžioje vienas doleris kainavo apie 75 rublius, o euras – 80. Tačiau karas padėjo pasiekti naujus rekordus – vienu metu pirmadienį doleris kainavo 113 rublių, o euras – 127.

Į 30 metų įkopęs Ilja (vardas pakeistas) ką tik baigė mokėti būsto paskolą Maskvoje. Jis sako negalintis „greitai“ persikelti.

„Kai prasidėjo operacija Donbase, nuėjau prie bankomato ir išėmiau „Sberbanke“ turėtas santaupas doleriais. Dabar tiesiog laikau jas po pagalve.

"Likusios mano santaupos vis dar yra bankuose: pusė doleriais, o likusios rubliais. Jei reikalai pablogės, išimsiu likutį. Bijau, nes laukiu vagysčių bangos. Bet taip yra. “.

Vaizdai socialiniuose tinkluose rodo, kad pastarosiomis dienomis visoje šalyje prie bankomatų ir pinigų keityklų susidaro ilgos eilės, o žmonės nerimauja, kad jų banko kortelės gali nustoti veikti arba kad bus ribojama grynųjų pinigų suma, kurią jie gali išsiimti.

 

Doleriai ir eurai pradėjo baigtis per porą valandų nuo invazijos. Nuo tada buvo galima įsigyti labai ribotą kiekį šių valiutų ir yra nustatyta riba, kiek rublių galite atsiimti.

Maskvoje prie vienos eilės stovėjęs 45 metų Jevgenijus (vardas pakeistas) sakė norintis atsiimti pinigų, kad apmokėtų būsto paskolą.

„Visi, kuriuos pažįstu, nerimauja. Visi patiria stresą. Neabejoju, kad gyvenimas pablogės. Karas yra baisus.

„Manau, kad visos šalys taiko dvigubus standartus, o dabar „didžiosios šalys“ matuoja viena kitos stiprybes, sprendžia, kuri iš jų šaunesnė. Ir visi kenčia.

35 metų Maratas sakė: „Šiandien pirma diena, kai nusprendžiau atsiimti pinigus, ir jokių bėdų nepatyriau. Rublius išėmiau bet kuriuo atveju.

 

"Aš nesu geras prognozuoti, bet įtariu, kad mūsų gyvenimas pablogės. Laikas parodys."

Grynųjų pinigų problema neapsiriboja Maskva: žmonės skubėjo po Permę, Kostromą, Belgorodą ir kitus provincijos miestus, kad gautų dolerių ar eurų, skelbia BBC Russian .

Anoniminis IT specialistas netgi sukūrė „Telegram“ robotą, kuris automatiškai klausia, ar populiaraus privataus banko „Tinkoff“ bankomate yra eurų ar dolerių, ir jei taip, dalijasi vieta su abonentais.

Daugelis bandė iš anksto užsisakyti grynųjų pinigų naudodami savo banko programas, kurios yra Rusijos pažangios bankų sistemos funkcija.

Sekmadienio vakarą, kai buvo paskelbtos sankcijos Rusijos centrinio banko rezervams, programėle dar buvo galima užsisakyti dolerį iki 140 rublių, o eurą – iki 150.

Tačiau iki pirmadienio didžiausio Rusijos valstybės remiamo banko „Sberbank“ klientai „BBC Russian“ pasakė, kad jie iš viso negali užsisakyti grynųjų per programėlę – jie turėjo eiti į jo biurą ir pasirašyti, kad tai padarytų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()