Mokslininkai nustatė optimalų žingsnių kiekį per dieną: tai ne 10 tūkstančių  ()

Vyrauja mąstymas, kad kelionė į ilgą ir sveiką gyvenimą prasideda nuo 10 000 žingsnių per dieną. Tačiau tai nėra tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išanalizavusi dešimčių tūkstančių žmonių keturiuose žemynuose duomenis, surinktus tarp 15 jau atliktų tyrimų, mokslininkų komanda dabar nustatė patogesnį kasdienių žingsnių skaičių: priklausomai nuo amžiaus jis yra apie 6 tūkst. žingsnių per dieną.

Žmonės iš esmės sukurti judėti. Evoliucija ištobulino mūsų fiziologiją, kad galėtume nueiti ilgus atstumus. Tai reiškia, kad mūsų medžiagų apykaita, širdies ir kraujagyslių būklė, poveikis mūsų kaulams ir raumenims ir net mūsų psichinė sveikata yra pritaikytos taip, kad galėtume įvekti gerą žygį. Bet kokio pobūdžio pasivaikščiojimas, įtrauktas į mūsų įtemptą dienotvarkę, pasitarnaus mums ir padės gyventi ilgiau, sveikiau ir laimingiau.

Tai lengviau pasakyti nei padaryti tiems, kuriems trūksta laiko ar motyvacijos, todėl technologijų kompanijos išrado nedidelius prietaisus, padedančius mums sekti, kiek žingsnių nueiname kiekvieną dieną.

Prieš pusę amžiaus Japonijos laikrodžių ir instrumentų bendrovė „Yamasa Clock and Instrument Company“ siekė pasipelnyti iš 1964 m. Tokijo olimpinių žaidynių sukelto šurmulio ir pagamino žingsniamatį, kurį pavadino „Manpo-kei“ – šis žodis išvertus reiškia 10 000 žingsnių.

Kodėl 10 000 žingsnių? Sena gera rinkodara. Tai gražus, apvalus skaičius, kuris skamba pakankamai sunkiai, kad tiktų tikslui, bet pakankamai pasiekiamas, kad būtų verta jo siekti. Tačiau tai nebuvo moksliškai pagrįsta, rašo „Science Alert“.

 

Praėjusiais metais paskelbtame tyrime nustatyta, kad bent 7000 žingsnių per dieną sumažina ankstyvos mirties tikimybę 50-70 proc.

Šių metų tyrimas papildė informaciją tuo, kad 60 metų ir vyresniems žmonėms rekomenduojama nueiti 6 000-8 000 žingsnių. Tolesnis žingsniavimas gali turėti ir kitų privalumų, tačiau sumažėjusi mirties tikimybė nėra vienas iš jų.

Tyrimo metu nustatyta, kad jaunesniems žmonėms vertėtų vaikščioti šiek tiek daugiau, tačiau nėra įrodymų, kad jie būtinai gyvens ilgiau, jei nueis daugiau nei 8000-10 000 žingsnių per dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()