[Karšta tema] Galingas ginklas ukrainiečių rankose – kaip Ukraina naudoja Elono Musko „Starlink“ tinklą dronų smūgiams  (3)

Elono Musko palydovai jungia Ukrainą su internetu. „Starlink“ buvo sumanyta kaip civilinė programa, tačiau Ukrainos kariuomenė taip pat gali ją panaudoti bepiločiams orlaiviams valdyti ir smogti Rusijos tankams bei pozicijoms.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-30 [Karšta tema] Galingas ginklas ukrainiečių rankose – kaip Ukraina naudoja Elono Musko „Starlink“ tinklą dronų smūgiams  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario pabaigoje prasidėjus Rusijos invazijai, Ukrainos vicepremjeras Mykhailo Fedorovas socialiniame tinkle „Twitter“ paprašė JAV milijardieriaus Elono Musko suaktyvinti jo „Starlink“ palydovus, skirtus naudoti Ukrainoje. Muskas greitai parašė savo atsakymą: „Dabar „Starlink“ paslauga veikia Ukrainoje. Daugiau terminalų pakeliui“.

Netrukus į Ukrainą atkeliavo daugybė terminalų ir galingų baterijų. Netrukus atkeliavo ir kiti. Fedorovas vėl prisijungė prie „Twitter“, kad išreikštų savo dėkingumą: „Starlink – čia. Ačiū, @elonmusk“.

Jokių slaptų išsiuntimų, jokių ilgų debatų, jokios vyriausybinės ar parlamentinės kontrolės: tiesiog labai viešas susitarimas tarp politiko, kurio šalis buvo užpulta, ir mįslingo milijardieriaus, kuris metė iššūkį agresoriui Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „vienai kovai“. Tai, kas iš pradžių atrodė kaip viešųjų ryšių akcija, dabar, atrodo, vaidina svarbų vaidmenį Ukrainos gynyboje.

„Starlink“ palydovai kare

Britų žiniasklaida pranešė, kad Ukrainos kariuomenė labai sėkmingai naudoja „Starlink“ ryšį bepiločių orlaivių atakoms prieš Rusijos tankus ir pozicijas. „The Telegraph“ pranešė, kad „Starlink“ turi ypatingą karinę reikšmę vietovėse, kur silpna infrastruktūra ir nėra interneto ryšio.

Kaip rašo „The Telegraph“, oro žvalgybos padalinys „Aerorozvidka“ naudoja „Starlink“ bepiločiams orlaiviams stebėti ir koordinuoti, kad kariai galėtų tikslingai šaudyti iš prieštankinių ginklų. Tik didelės sistemos duomenų perdavimo spartos gali užtikrinti reikiamą stabilų ryšį, pranešė „The Telegraph“.

„Aerorozvidka“ padalinio pareigūnas „The Times“ apibūdino sistemą: „Naudojame „Starlink“ įrangą ir sujungiame drono komandą su savo artilerijos komanda“, – sakė jis. „Jei naktimis naudojame droną su terminiu matymu, dronas turi prisijungti per „Starlink“ su artileristu ir nustatyti taikinį.“

 

„The Times“ pranešė, kad „Aerorozvidka“ komanda kasdien vykdo apie 300 informacijos rinkimo misijų. Atakos vykdomos naktį, nes bepiločių orlaivių tamsoje beveik neįmanoma pamatyti.

Daug galimų naudojimo būdų

„Starlink“ palydovai skirti aprūpinti internetu regionus, nutolusius nuo miestų centrų. Buvo aptartos galimybės naudoti palydovus informacijai gauti žmonėms regionuose, kuriuose internetas yra cenzūruojamas. Tačiau tik nedaugelis įsivaizdavo, kad jis iš pradžių bus naudojamas Europos karo zonoje, kurioje vienas pirmųjų agresoriaus veiksmų invazijos pradžioje buvo nukreipti ir sunaikinti maitinimo šaltinius bei interneto ryšius.

Ukrainiečiai turi arba atgavo prieigą prie informacijos. Anot „The Telegraph“, „Starlink“ yra viena populiariausių programėlių Ukrainoje, leidžianti daugiau nei 100 000 žmonių gauti naujausią informaciją apie tai, kas vyksta karo metu, ir palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu.

 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naudojasi „Starlink“ ryšiu, sakydamas kalbas tautai ir nacionaliniams parlamentams visame pasaulyje. Neskaitant savo karinio naudingumo, „Starlink“ tapo gyvybiškai svarbiu Ukrainai tiek norint gauti pasaulinę paramą, tiek palaikyti nenutrūkstamą žmonių pasipriešinimą.

Rusijos taikiniai?

Rusijai bandant nusitaikyti ir sunaikinti Ukrainos infrastruktūrą, įskaitant elektros energiją ir internetą, artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais ryšys greičiausiai bus dar svarbesnis. Tai, žinoma, taip pat reiškia, kad „Starlink“ terminalai, kurie nėra visiškai nepastebimi, bus Rusijos kariuomenės taikiniai.

Tačiau didžiausias pavojus yra tai, kad ryšio įranga gali būti geografiškai nustatyta veikiant. Netrukus po to, kai kovo pradžioje buvo pristatyti pirmieji terminalai, Muskas tviteryje paskelbė: „Įjunkite „Starlink“ tik tada, kai reikia, ir pastatykite anteną kuo toliau nuo žmonių“.

 

Be tikslinių atakų, Rusija, matyt, taip pat bando naudoti trukdžius, kad blokuotų interneto prieigą iš kosmoso. Tačiau „SpaceX“ teigia, kad jau turi sprendimą: „Twitter“ tinkle Muskas rašė, kad naujas programinės įrangos atnaujinimas sumažina energijos suvartojimą ir gali apeiti trukdančius siųstuvus.

Musko paramą Ukrainai Kremlius laiko agresija. Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas „Starlink“ veiklą pavadino trukdymu. „Kai Rusija įgyvendina savo aukščiausius nacionalinius interesus Ukrainos teritorijoje, Elonas Muskas pasirodo su savo „Starlink“, kuris anksčiau buvo paskelbtas visiškai civiline ryšio priemone“, – sakė jis per valstybės finansuojamą Rusijos transliuotoją RT.

Musko atsakymas buvo kaip niekad lakoniškas. „Ukrainos civilinis internetas patyrė keistų nutrūkimų – galbūt blogas oras? – taigi „SpaceX“ padeda tai išspręsti“, – tviteryje parašė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(92)
(1)
(91)

Komentarai (3)