[Karšta tema] Legendinis Holivudo aktorius Brucas Willisas stabdo karjerą dėl sunkios ir pavojingos ligos: kas tai yra afazija ir kaip ji pasireiškia (Video)  ()

Bruce'as Willisas (67) daro pertrauką nuo vaidybos dėl smegenų sutrikimo, vadinamo afazija, trečiadienį paskelbė jo šeima. Kas tai per liga ir kaip ji pasireiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dėl to ir su dideliu svarstymu Bruce'as pasitraukia nuo karjeros, kuri jam reiškė tiek daug“, – socialinėje žiniasklaidoje rašė jo dukra Rumer Willis.

Galbūt niekada negirdėjote apie afaziją, tačiau, pasak Nacionalinės afazijos asociacijos, smegenų sutrikimas yra „dažnesnis nei Parkinsono liga, cerebrinis paralyžius ar raumenų distrofija“ ir paveikia apie 2 milijonus amerikiečių. Kiekvienais metais liga diagnozuojama apie 180 000 amerikiečių, teigia asociacija.

Pražūtingas poveikis

Afazija yra niokojanti būklė, kuri paveikia žmogaus gebėjimą bendrauti, todėl sunku rašyti ar kalbėti ar net suprasti, ką kiti sako.

Žmonėms, sergantiems afazija, gali kilti problemų ieškant žodžių, jie gali vartoti žodžius netvarkingai, kalbėti neaiškiai, sustodami arba vartoti trumpus kalbos fragmentus. Pasak Amerikos kalbos, kalbos ir klausos asociacijos (ASHA), jie netgi gali sugalvoti nesąmonių žodžių ir įterpti juos į savo kalbą ir rašymą.

Rašytiniuose pranešimuose gali būti daug gramatinių klaidų ir beprasmių sakinių. Afazija sergantis žmogus taip pat gali turėti problemų tiksliai pažinti raides ir žodžius.

Taip pat gali būti paveiktas kitų žmonių supratimas. Žmonės, sergantys afazija, gali nesuprasti pasakytų ar rašytinių sakinių arba jiems gali prireikti papildomo laiko, kad įsisavintų ir suprastų, kas sakoma arba ką skaito. Jie gali prarasti gebėjimą atpažinti žodžius iš matymo arba ištarti užrašytus žodžius. Afazija sergantiems žmonėms gali būti sunku sekti greitakalbę arba suprasti sudėtingus sakinius ir sąvokas.

 

Afazijos poveikis žmogui gali skirtis, atsižvelgiant į smegenų pažeidimo mastą ir vietą. Kai kurie žmonės tik praranda gebėjimą rasti ar kartoti žodžius ir frazes, bet vis tiek gali kalbėti ir būti suprasti. Tai vadinama „sklandžia“ afazija, palyginti su „nesklandžia“ afazija tiems, kuriems yra didesnė žala.

Priežastys ir gydymas

Pasak ASHA, afazija, kurią sukelia smegenų kalbos centrų pažeidimas, dažnai yra trauminio smegenų pažeidimo, infekcijos ar naviko smegenyse arba degeneracinės smegenų ligos, tokios kaip demencija, rezultatas.

Tačiau insultas yra didžiausia šios būklės priežastis. Nacionalinės afazijos asociacijos duomenimis, nuo 25% iki 40% išgyvenusių insultą įgyja afaziją, o vyresnio amžiaus žmonėms yra didžiausia rizika.

 

Gydymas sutelkiamas į asmens simptomus. Tiems, kurie serga lengvesnėmis afazijos formomis, gydymas gali būti atkuriamasis, naudojant kalbos terapiją, siekiant perkvalifikuoti smegenis atpažinti žodžius, kalbėti ir rašyti.

Žmonėms, sergantiems degeneracine būkle, kai tikimasi tolesnio ligos paaštrėjimo, sveikatos priežiūros specialistai dažnai teikia kompensuojamąją pagalbą paveikslėlių ir didelio šrifto formatavimo forma, kad padėtų asmeniui bendrauti.

Pasak Nacionalinės afazijos asociacijos, visiškai atsigauti nuo afazijos mažai tikėtina, jei simptomai tęsiasi ilgiau nei du ar tris mėnesius po insulto, tačiau skuba pridurti, kad „kai kuriems žmonėms būklė ir toliau gerėja per metus ar net dešimtmečius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()