Indijoje rasti paslaptingi milžiniški akmeniniai ąsočiai, kurių tikslios paskirties niekas nežino – kam jie galėjo būti skirti? (Foto)  ()

Panašūs akmeniniai indai anksčiau buvo rasti Laose ir Indonezijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai Indijoje aptiko milžiniškas „paslaptingas“ talpas, kurios galėjo būti naudojamos senovės žmonių laidojimui.

65 smiltainio ąsočiai buvo rasti išsibarstę keturiose vietose šiaurės rytinėje Asamo valstijoje.

Jie skiriasi forma ir dydžiu. Kai kurie ąsočiai yra aukšti ir cilindriniai, o kiti iš dalies arba visiškai įkasti į žemę.

Išsami informacija apie atradimą, kuriame dalyvavo mokslininkai iš trijų Indijos ir Australijos universitetų, šią savaitę buvo paskelbta žurnale „Journal of Asian Archeology“. Tyrimui vadovavo Tilok Thakuria iš North-Eastern Hill universiteto ir Uttam Bathari iš Gauhati universiteto.

 

Nors vis dar neaišku, kam buvo naudojami milžiniški ąsočiai, mokslininkai mano, kad jie „greičiausiai buvo susiję su laidojimo praktika“.

„Yra istorijų iš nagų žmonių (etninės grupės šiaurės rytų Indijoje), kai Asame buvo ąsočiai, pripildyti kremuotų palaikų, karoliukų ir kitų materialių artefaktų“, – sakė Nicholas Skopal, Australijos nacionalinio universiteto mokslininkas, tyrimo grupės narys.

 

Daktarė Thakuria BBC sakė, kad „šiuo metu ąsočiai yra tušti“ ir kadaise jie galbūt buvo uždengti dangčiais.

Asame iki šiol buvo aptikta apie 10 vietų, kuriose yra daugiau nei 700 ąsočių. Tyrėjai šiuos ąsočius datuoja prieš 400 m. pr. Kr.

„Asame ir Laose rastų stiklainių dydis ir struktūra yra labai panašūs. Tačiau yra tam tikrų formų ir dydžio skirtumų. Asamo stiklainiai yra labiau svogūniniai, o Laose - cilindriniai", - sakė Skopalas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()