Marsą pasiekęs kosminis zondas sudarė itin detalų Raudonosios planetos atlasą: pamatykite, kaip ji atrodo iš arti (Foto)  ()

Jau metus Marsą tyrinėja pirmoji Jungtinių Arabų Emyratų misija „Al-Amal“, arba Viltis. Pernai vasario 9 dieną pasiekęs orbitą aplink Raudonąją planetą, zondas stebi tiek planetos paviršių, tiek atmosferą. Priešingai nei kiti Marso tyrimų zondai, „Al-Amal“ skraido palyginus tolima elipsine orbita – daugiausiai nutolsta 44 tūkstančių kilometrų atstumu, arčiausiai priartėja maždaug 20 tūkstančių. Taip zondas gali vienu metu stebėti visą planetos diską ir nagrinėti pasikeitimus jame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misijos metinių proga jos komanda surinko ir paskelbė rinkinį įdomiausių nuotraukų ir Marso paviršiaus savybių paaiškinimų.

Šis Marso atlasas primena Žemės atlasus, kuriuose randame ir įvairių žemėlapių, ir kitokios informacijos.

Taip ir čia – greta marsalapių pateikti regionų aprašymai, taip pat planetos temperatūros, šviesos atspindžių ir netgi magnetinio lauko stiprumo diagramos.

 

Nors „Al-Amal“ negauna tokių detalių nuotraukų, kaip Mars Reconnaisance Orbiter, Mars Odyssey ar Mars Express, visos planetos nuotraukos parodo Marsą kitu rakursu, nei esame įpratę matyti įvairiuose pranešimuose.

Atlase taip pat papasakota, kaip nuotraukos buvo apdorojamos, kad iš dalinai apšviestų „žalių“ duomenų būtų sukurti aiškūs marsalapiai.

 

Marso atlasą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: