Kas yra paslaptingasis Jamais Vu, keistas reiškinys, dažnai apibūdinamas kaip Déjà Vu „priešingybė“? (Video)  ()

Visi žinome kas yra Déjà Vu. Tai jausmas, kurį patiriate, kai jaučiate, kad jau patyrėte situaciją, kurią išgyvenate dabar, prieš šį momentą. Bet kas yra Jamais Vu, keistas reiškinys, dažnai apibūdinamas kaip Déjà Vu „priešingybė“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra Jamais Vu?

Psichologijoje jamais vu (prancūzų kalbos skolinys, reiškiantis „niekada nematytas“, tariama „žamei vu“), yra reiškinys, kai patiriama situacija, kai žmogus staiga nebeatpažįsta jam tikrai pažįstamų dalykų.

„Paprastai mes patiriame tobulą objektyvaus ir subjektyvaus atpažinimo derinį: dalykai, kuriuos žinome, jaučiame pažįstami, o aplinkybės/žmonės, kurių nepatyrėme, jaučiame nepažįstami“, – knygoje „Mokymosi psichologija ir motyvacija“ rašė psichologai Alanas S. Brownas ir Elizabeth J. Marsh.

„Déjà vu yra šių dviejų neatitikimas, teigiamas subjektyvus pripažinimas neigiamo objektyvaus pripažinimo akivaizdoje“.

Kitaip tariant, kai susitinki su žmogumi, kurio niekada anksčiau nematei, ir jautiesi taip, lyg iš karto jį pažįsti. Kai kurie tai nulemia trumpalaikių prisiminimų užsidegimui, kurie kaupiasi ilgalaikėje atmintyje, todėl jaučiatės taip, lyg situacija jau įvyko.

Jamais vu yra priešingai – neigiamas subjektyvus atpažinimas kontrastuoja su pozityviu objektyviu atpažinimu. Pavyzdžiui, įeini į valgomąjį namuose, kuriuose užaugai, ir akimirksniu jis atrodo nepažįstamas, lyg matytum jį pirmą kartą“.

Dažnai jamais vu apima baisumo jausmą ir stebėtojo įspūdį, kad jis ką nors patiria pirmą kartą, nepaisant to, kad racionaliai žino, kad yra tai patyręs anksčiau. Jamais vu kartais siejamas su tam tikromis afazijos, amnezijos ir epilepsijos rūšimis.

 

Jamais vu dažniausiai patiria, kai žmogus akimirksniu neatpažįsta žinomo žodžio arba, rečiau, asmens ar vietos. Tai gali pasiekti kiekvienas, pakartotinai rašydamas ar garsiai tardamas konkretų žodį. Po kelių sekundžių žmogus dažnai, nepaisant žinojimo, kad tai tikras žodis, jausis taip, tarsi „nėra jokios priežasties, kad tai tikras žodis“.

Šis reiškinys dažnai grupuojamas su déjà vu ir presque vu (pažodžiui „beveik matytas“).

 

Tai gali būti gana nerimą kelianti patirtis:

„Kartą važiuodamas namo išlipau iš įprastos autobusų stotelės ir atrodė, kad išlipau iš autobuso svečioje šalyje. Neatpažinau gatvių ženklų, vietos, nieko. Turėjau naudoti „Google" žemėlapius, kad pareičiau namo“, – „Reddit“ parašė vienas vartotojas, susidūręs su migrenos reiškiniu.

„Kitą kartą buvau savo miegamajame ir atrodė, kad būčiau svetimame bute. Nieko neatpažinau ir pradėjau šiek tiek išsigąsti, kol prie manęs priėjo mano šuo. Tada radau man adresuotą laišką ir pagalvojau, kad „tai turi būti mano butas“, bet man jis visai neatrodė pažįstamas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()