[Žinios trumpai] Kanadoje plinta keista ir labai užkrečiama „zombių liga“: prarandama smegenų kontrolė - gydymo būdų ar vakcinų nėra  ()

Kanadoje elnius žudo „zombių liga“, medžiotojams gresia pavojus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-09 [Žinios trumpai] Kanadoje plinta keista ir labai užkrečiama „zombių liga“: prarandama smegenų kontrolė - gydymo būdų ar vakcinų nėra  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėtinė išsekimo liga pažeidžia gyvūno smegenis, todėl ji vadinama „zombių liga“.

Kanados elnių populiacijoje plinta keista ir labai užkrečiama liga. Pasak sveikatos ekspertų, lėtinė išsekimo liga (CWD) kelia susirūpinimą mažiausiai dviejose Kanados provincijose – Albertoje ir Saskačevane.

Jungtinių Valstijų ligų kontrolės centro (CDC) duomenimis, CWD yra prioninė liga, kuria serga elniai, vapičiai, šiaurės elniai, dėmėtieji elniai ir briedžiai. CWD yra mirtina gyvūnams ir nėra jokių gydymo būdų ar vakcinų.

Infekcija pirmą kartą buvo aptikta Jungtinėse Valstijose septintajame dešimtmetyje, o vėliau išplito Kolorado, Oklahomos, Kanzaso, Nebraskos, Minesotos, Viskonsino, Pietų Dakotos ir Montanos valstijose, rašo „Vice World News“. Iki šiol ji buvo rastas 26 JAV valstijose. Pirmasis Kanados CWD atvejis buvo aptiktas vapičių fermoje Saskačevane 1996 m. ir išplito tarp laukinių elnių.

Kiek tai pavojinga?

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6214

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

CDC duomenimis, CWD gali patekti pas žmones valgant užkrėstus elnius. Dėl to medžiotojai yra ypač perspėjami saugotis.

Jie gali užsikrėsti infekcija netinkamai elgiantis su skerdena, dėl ko į organizmą gali patekti kraujo ar smegenų medžiagos, arba tiesiog užsikrėsti valgant mėsą.

Ar žmonės gali užsikrėsti?

 

Priono baltymas, sukeliantis CWD, nesuyra ir išlieka užkrečiantis verdant. Tačiau CDC teigia, kad iki šiol nėra tvirtų įrodymų apie CWD poveikį žmonėms, kai jie patenka į organizmą ir nėra žinoma, ar žmonės patiria kokius nors simptomus.

Tačiau sveikatos agentūra prašė žmonių būti kiek įmanoma atsargiems ir sumažinti galimą užsikrėtimo riziką nešaudant, nevalgant ir netvarkant sergančio elnio mėsos, arba tai daryti mūvint latekso gumines pirštines.

„Zombių liga“

 

Sveikatos ekspertai teigia, kad CWD užsikrėtęs gyvūnas praranda savo smegenų kontrolę. Remiantis Kanados maisto inspekcijos išvardintais simptomais, CWD užsikrėtusiems gyvūnams pasireiškia per didelis seilėtekis, koordinacijos stoka, neįprastas elgesys, gausus šlapinimasis ir svorio netekimas.

Dėl šių išorinių simptomų kai kurie žmonės CWD vadina „zombių liga“. Gyvūnai paprastai būna trejų ar ketverių metų amžiaus, kol pasireiškia klinikiniai požymiai, tačiau požymių buvo pastebėta ir 15 mėnesių amžiaus arba 13 metų amžiaus gyvūnams. Ir jie gali perduoti infekciją per savo šlapimą ir seiles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()