Revoliucinis pasiekimas: mokslininkai odos ląsteles sugebėjo atjauninti net 30 metų  ()

Mokslininkai, sukūrę metodą odos ląstelių perprogramavimui teigia, kad ilgainiui žmonės galėtų atsukti senėjimo procesą 30 metų atgal.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-09 Revoliucinis pasiekimas: mokslininkai odos ląsteles sugebėjo atjauninti net 30 metų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo mokslininkai sukūrė metodą, kuris galėtų padėti išvengti senatvės ligų atkuriant senesnių ląstelių funkcijas ir sumažinant jų biologinį amžių.

Atliekant eksperimentus senesnės ląstelės buvo veikiamos cheminių medžiagų mišiniu, kuris „perprogramavo“ jas taip, kad jos elgtųsi panašiau į jaunatviškas ląsteles ir pašalino su amžiumi susijusius pokyčius.

Panašių tyrimų buvo vykdyta ir anksčiau, tačiau naujasis darbas buvo atliktas per daug trumpesnį laiką – 13 dienų (palyginti su 50 dienų), o ląstelės tapo dar jaunesnės. Eksperimento metu 53 metų moters odos ląsteles atjaunėjo ir ėmė elgtis taip, tarsi būtų išgautos iš 23 metų moters odos.

Kembridžo mokslininkai mano, kad tą patį jie gali padaryti ir su kitais kūno audiniais. Galiausiai siekiama sukurti su amžiumi susijusių ligų, tokių kaip diabetas, širdies ligos ir neurologiniai sutrikimai, gydymo būdus.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6237

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Vienas iš tyrimo autoriu, dr. Diljeet Gillas „The Guardian“ sakė „Per pastarąjį dešimtmetį mūsų supratimas apie senėjimą molekuliniu lygmeniu pasistūmėjo į priekį ir atsirado metodų, leidžiančių mokslininkams išmatuoti su amžiumi susijusius biologinius pokyčius žmogaus ląstelėse.“

„Mūsų rezultatai yra didelis žingsnis į priekį ląstelių perprogramavimo supratimo srityje.“

Eksperimentas parodė daug žadančių požymių: perprogramuotos ląstelės gamino daugiau kolageno baltymų, padedančių gydyti žaizdas, palyginti su ląstelėmis, kurioms nebuvo atliktas perprogramavimo procesas.

 

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad jų metodas turėjo džiuginantį poveikį kitiems genams, susijusiems su su senėjimo proceso sukeliamomis ligomis ir simptomais. Tarp jų buvo APBA2 genas, kuris siejamas su Alzheimerio liga, ir MAF genas, turintis įtakos kataraktos vystymuisi. Tačiau mokslininkai įspėjo, kad perprogramavimo mechanizmas dar nėra iki galo suprastas ir dabartinėje formoje negali būti taikomas klinikose, nes gali sukelti vėžį.

Tačiau dabar, kai jau žinoma, jog ląsteles galima atjauninti, komanda gali rasti alternatyvų, saugesnį metodą.

„Ilgalaikis tikslas – prailginti žmogaus sveikatos, o ne gyvenimo trukmę, kad žmonės galėtų sveikiau senti“, – BBC sakė komandos vadovas Wolfas Reikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()