Prieštaringame aukcione parduotos Mėnulio dulkės, surinktos Neilo Armstrongo per „Apollo 11“ misiją: suma daug mažesnė, nei tikėtasi (Video)  ()

Už Mėnulio dulkes, pagal išankstinį aukciono „Bonhams“ vertinimą, buvo tikimasi nuo 800 000 iki 1,2 mln. USD.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedidelis Mėnulio dulkių kiekis, kurį surinko Neilas Armstrongas per „Apollo 11“ misiją, aukcione parduota už 504 375 USD. „Bonhams Auctioneers“ pardavė Mėnulio dulkes trečiadienį Niujorke vykusio kosmoso istorijos išpardavimo metu.

Armstrongas surinko dulkes 1969 m., vos žengęs pirmuosius žingsnius Mėnulyje. „Forbes“ duomenimis, galutinė kaina buvo mažesnė už „Bonhams“ išankstinį įvertinimą – 800 000–1,2 mln. USD. Laimėjęs pasiūlymas buvo 400 000 USD, o į galutinę kainą įėjo mokesčiai ir pirkėjo priemoka.

Sėkmingas pardavimas dabar žymi sudėtingos Mėnulio dulkių istorijos pabaigą nuo tada, kai jos atkeliavo į Žemę.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6229

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Tačiau reikia paminėti, kad kaina, už kurią buvo parduotos Mėnulio dulkės, yra stebėtinai maža, nes dalelės yra vieninteliai patvirtinti Mėnulio pavyzdžiai, parduodami į privačias rankas. Dulkių pavyzdžius taip pat patvirtino Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), o Mėnulio maišas, į kurį dulkės buvo supakuotos „Apollo 11“ misijo metu, 2017 m. buvo parduotas už 1,8 mln. USD.

 

Anot „Forbes“, kelionė, kurią Mėnulio dulkės nukeliavo į aukciono namus, buvo beveik tokia pat epiška, kaip Armstrongo kelionė į Mėnulį. NASA netgi kreipėsi į teismą, kad kovotų dėl Mėnulio dulkių nuosavybės.

Kaip skelbia žiniasklaida, 2015 m. dulkės buvo parduotos Nancy Lee Carlson, advokatei iš Mičigano, kuri JAV aukcione išleido 995 USD tam, kas buvo pažymėta kaip „Mėnulio mėginio grąžinimo maišelis su užtrauktuku ir Mėnulio dulkėmis“.

Radusi mažyčius, jos manymu, Mėnulio dulkių pavyzdžius, ji nusiuntė savo naują pirkinį JAV kosmoso agentūrai, tikėdamasi patikrinti maišelio turinį. Tačiau vėliau NASA atsisakė jį grąžinti, nes suprato mėginių ryšius su „Apollo 11“. Tada JAV dirbantis advokatas 2016 m. nedelsdamas padavė NASA į teismą dėl neteisėto turto arešto ir bylą laimėjo.

 

Iki šiol neaišku, kaip NASA prarado brangius pavyzdžius. Tačiau reikia paminėti, kad 2002 m. buvo dokumentuota, kad juos turėjo Maksas Ary, vienas iš Kanzaso kosmoso muziejaus įkūrėjų, kuris buvo nuteistas už vogtų artefaktų pardavimą. Mėnulio dulkės atsidūrė aukcione, kur jas įsigijo Nancy Lee Carlson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()