Danguje virš Lietuvos užfiksuotas unikalus atmosferos reiškinys – lęšiškieji debesys: kaip jie susidaro? (Foto)  ()

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pasidalijo vaizdiniais įrodymais apie Lietuvos padangėje susiformavusius unikalų atmosferos reiškinį – lęšiškuosius debesis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Antradienį, antroje dienos pusėje vakarinių ir šiaurinių šalies rajonų gyventojai pamatė labai įdomiai atrodančius debesis.

Tai yra lęšiškieji (lotyniškai – lenticularis) debesys. Savo keista išvaizda primena sustatytus lęšius arba lėkštes. Dalis debesų žmonėms primena fantastiniuose filmuose matytas skraidančias lėkštes, erdvėlaivius.

Įdomu tai, kad tokie debesys įprastai pasirodo kalnuotose vietovėse (kur kalnai juos ir suformuoja), todėl tokie debesys dar būna pavadinami tiesiog kalnų debesimis

Ilgai žiūrint į dangų arba darant timelapse filmukus lengva pastebėti, kad šie debesys yra stacionarūs t.y. beveik nejuda iš savo vietos.

Lenticularis debesų dėl atmosferos banginių procesų Lietuvoje karts nuo karto irgi pasitaiko (dažniau juos tenka pastebėti pavasarį), nors pas mus jokių kalnų, kaip žinia, nėra. Kalnai šiems debesims susiformuoti nėra būtina sąlyga. Dažniausiai lietuviški lenticularis debesys nebūna tokie išraiškingi (kaip vakar) ir žmonių dėmesio nepritraukia.

 

Kviečiame pasigrožėti nedažnai fiksuojamais vakarykščiais vaizdais iš skirtingų šalies vietovių“, – pranešė meteo.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: