Lieknėjimui ir seksualiniam aktyvumui skirtų maisto papildų sudėtyje rasta pavojingų medžiagų  (1)

Ištyrus JAV rinką išsiaiškinta, kad daugelis be recepto parduodamų maisto papildų, ypač vartojamų seksualiniam aktyvumui didinti ir svoriui mažinti, savo sudėtyje turi nepažymėtų farmacinių ingredientų, kurie gali kelti pavojų sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenų bazės „Health Fraud Product Database“ analizės metu paaiškėjo, kad 2007-2021 m. rinkai pateikti 1068 unikalūs maisto papildų produktai, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, randamų receptiniuose vaistuose. Dalis jų laikomos per daug pavojingomis, kad būtų galima vartoti.

Tarp tyrime nustatytų suklastotų maisto papildų 54 proc. buvo skirti seksualinei disfunkcijai, o 35 proc. buvo skirti svoriui mažinti, rašoma „Science Alert“.

Daugelyje svorio metimo maisto papildų slypėjo veiklioji medžiaga sibutraminas, kurią FDA 2010 m. rekomendavo pašalinti iš JAV rinkos po to, kai tyrimai parodė, kad ji didina širdies priepuolių ir insulto riziką.

O fenolftaleinas, FDA duomenų bazėje taip pat dažnai aptinkamas svorio metimo papildų produktuose, 1999 m. buvo pašalintas iš be recepto parduodamų vidurius laisvinančių produktų, kai FDA jį perklasifikavo į „nesaugų ir neveiksmingą“.

Tyrime taip pat nustatyta, kad įvairių papildų sudėtyje yra medžiagų, kurias leidžiama naudoti tik receptiniuose vaistuose. Tai sildenafilis ir tadalafilis, kurie naudojami FDA patvirtintuose erekcijos vaistuose, tokiuose kaip „Viagra“ ir „Cialis“.

 

Toks netyčinis vartojimas gali būti pavojingas, nes šių vaistų veikliosios medžiagos kelia regėjimo praradimo riziką.

Kita priežastis, kodėl paslėptos veikliosios medžiagos yra problemiškos, yra ta, kad jos kelia vaistų sąveikos riziką. Kai veikliosios medžiagos, esančios erekcijos sutrikimų vaistuose, vartojamos kartu su vaistais nuo aukšto kraujospūdžio ar prostatos, gali pasireikšti gyvybei pavojingas kraujospūdžio sumažėjimas.

Konektikuto profesoriaus C.Michaelo White tyrime dviejų nustatytų maisto papildų sudėtyje buvo flibanserino – veikliosios receptinio vaisto „Addyi“, kuris vartojamas moterų seksualinei disfunkcijai gydyti, medžiagos. Flibanserinas iš esmės yra saugus, tačiau vartojamas kartu su alkoholiu gali smarkiai sumažinti kraujospūdį.

 

Vaistininkai, prieš išduodami receptinius vaistus, patikrina, ar nėra tokio pobūdžio vaistų sąveikos. Tačiau jei maisto papilduose paslėptos neatskleistos sudedamosios dalys, nepageidaujamos vaistų sąveikos išvengti neįmanoma, rašma „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)