[Žinios trumpai] Mirė buvęs vienintelis demokratinis Baltarusijos lyderis Stanislavas Šuškevičius, sugriovęs SSRS ir kurį „pašalino“ diktatorius Lukašenka  ()

Buvęs Baltarusijos lyderis Stanislavas Šuškevičius, vienas iš Sovietų Sąjungos griovėjų, mirė sulaukęs 87 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šuškevičius buvo vienas iš trijų pagrindinių veikėjų, kartu su Rusijos prezidentu Borisu Jelcinu ir Ukrainos vadovu  Leonidu Kravčiuku, dalyvavęs 1991 m. gruodį Baltarusijos medžioklės namelyje įvykusiame susitikime Belovežo girioje, per kurį jie paskelbė apie SSRS egzistencijos pabaigą.

„SSRS kaip geopolitinė realybė ir kaip tarptautinės teisės subjektas nustojo egzistuoti“, – buvo sakoma jų bendrame pareiškime, kuriame skelbiama apie naujos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos kūrimą.

Šuškevičius vėlesniais metais pasakojo, kad kiti du lyderiai juokaudami paskyrė jį kandidatu informuoti Gorbačiovą apie SSRS pabaihą, o tai jis padarė nepatogiu skambučiu į Kremlių, kai tuo tarpu Jelcinas skambino JAV prezidentui George'ui Bushui.

1991 m. rugpjūčio mėn. perversmą išgyvenęs, bet smarkiai susilpnėjęs M. Gorbačiovas po kelių savaičių buvo priverstas atsistatydinti – tada virš Kremliaus buvo nuleista sovietų vėliava.

Šuškevičius vadovavo Baltarusijai iki 1994 m., kai pralaimėjo prezidento rinkimus Aleksandrui Lukašenkai, o keliose vėlesnėse kampanijose prieš jį nepasisekė.

1993 m. pabaigoje Aleksandras Lukašenka, tuometinis Baltarusijos parlamento antikorupcinio komiteto sekretorius, apkaltino Šuškevičių ir dar apie 70 svarbių vyriausybės pareigūnų korupcija (valstybės turto grobstymu). Kaltinimai peraugo į balsavimą dėl pasitikėjimo, po kurio Šuškevičius buvo pašalintas ir pakeistas Viačeslavu Kuznecovu, vėliau Mečislavu Hribo. Šuškevičiaus apkaltinimas korupcija galimai buvo be pagrindo.

 

Jis išliko griežtas Lukašenkos kritikas ir palaikė masinius protestus prieš jį po ginčytinų 2020 m. rinkimų, nors demonstracijose nedalyvavo dėl pablogėjusios sveikatos.

Tų pačių metų rugpjūtį duodamas interviu „Reuters“ Šuškevičius teisingai prognozavo, kad A. Lukašenka išliks valdžioje, remiama galingos kariuomenės ir Maskvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()