[Karšta tema] Tai, kas artimiausioje ateityje laukia Rusijos, gali būti daug blogiau nei 1990-ųjų chaosas (Foto, Video)  ()

Jei Putinas nepakeis savo politikos ir karo kurso – ir greitai – Rusija gali atsidurti ekonominėje katastrofoje, panašioje į 1918 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien atrodo, kad Rusija yra ant ekonominio žlugimo slenksčio. JAV ir Europos Sąjungos sprendimas vasario 28 dieną taikyti sankcijas Rusijos centriniam bankui iš esmės sulaužė šalies ekonomikos stuburą. Rusija nevykdo savo skolų mokėjimų, jos naftos eksporto santykiai bus pertvarkyti jos nenaudai, valiuta dar labiau žlugs, o dabar gali būti, kad daugumos jos gyventojų gyvenimo kokybė artimoje ateityje gali nukristi iki Irano ar galbūt net Venesuelos standartų..

Prezidentas Vladimiras Putinas jau seniai teisino savo stiprią ir griežtą valdžią perspėdamas, kad be jo vadovaujamos rankos Rusijai bus lemta vėl patekti į 1990-ųjų chaosą, kai rusai patyrė drastišką gyvenimo lygio nuosmukį ir didelį ekonomikos susitraukimą po Sovietų Sąjungos žlugimo. Tačiau realybė yra tokia, kad jo invazija į Ukrainą bus daug blogiau nei bet kas, ką Rusija patyrė 1990-aisiais.

1991 m. žlugus sovietinei ekonomikai ir gimus naujai Rusijos ekonomikai, į užsienį buvo išgabenti didžiuliai turtai, žlugo politinė-ekonominė struktūra, nuo kurios priklausė Sovietų Sąjunga, ir ji buvo pakeista daugiausia smurtaujančių nusikaltėlių ir naųjųjų kapitalistų – oligarchų klase. Rusijos gyvenimo trukmė žlugo.

 

Tačiau kartu su Vakarų kreditais, kurių troško ir paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, ir pirmasis Rusijos Federacijos prezidentas Borisas Jelcinas, Rusija sugebėjo pradėti kurti kapitalistinę rinkos struktūrą. Tačiau „šoko terapija“, taikyta siekiant šio tikslo, buvo plačiai diskredituota dėl tolesnio oligarchų klasės įgalinimo ir palikimo vidutiniams piliečiams padengti išlaidas. Ji taip pat bent iš dalies buvo atsakinga už kitą ekonominę nelaimę, nusiaubusią Rusiją vos po septynerių metų – 1998-aisiais.

Nors 1998 m. Rusijos įsipareigojimų nevykdymą iš dalies lėmė naujosios vyriausybės nesugebėjimas efektyviai surinkti mokesčių iš oligarchų klasės, jos atsiradimui reikšmingą vaidmenį suvaidino ir šalies integracija į pasaulines rinkas. Iš tiesų, Rusijos integracija į pasaulines rinkas leido 1997 m. Azijos finansų ir valiutų krizės poveikiui išplisti į Rusijos rinkas. Tačiau Vakarai galiausiai padėjo Rusijai išlipti iš krizės, siūlydami daugiau kreditų.

 

Ši krizė parodė, kaip greitai Rusija buvo integruota į pasaulinę finansų sistemą.

Tačiau 1998 m. krizė nebuvo pirmoji ir ne pati baisiausia, kurią rusai patyrė per pastarąjį šimtmetį. Šalis jau buvo tokioje padėtyje 1918 m., kai Sovietų Rusija neįvykdė Rusijos imperijos skolų. Po bolševikų revoliucijos Maskvos vertybinių popierių rinkos užsidarė ir niekada neatsidarė, o komunistų vyriausybė atsisakė mokėti bet kokias caro skolas.

Vakarų rinkos žaidėjai iš pradžių nesugebėjo įvertinti bolševikinio kapitalizmo atsisakymo rimtumo. Tačiau netrukus Sovietų Sąjunga ateinantiems metams buvo atkirsta nuo JAV ir JK skolinimosi ir finansų rinkų.

 

Deja, atrodo, kad Putinas, kuris teigia turįs ekonomikos mokslų daktaro laipsnį, yra pasirengęs ir nori panardinti Rusiją ne tik atgal į 1990-ųjų chaosą, bet ir į dar sunkesnę situaciją, panašesnę į 1918-uosius.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()