Pateikė skaičiavimus, kiek karinės technikos prarado Rusija: tai beveik dvigubai daugiau nei praėjusią savaitę  ()

Pasak JAV pareigūno, susipažinusio su naujausia žvalgybine informacija, JAV vertinimu, nuo 8 iki 10 proc. Rusijos karinės technikos, naudotos įsiveržiant į Ukrainą, yra sunaikinta arba neveikia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prarasta įranga apima tankus, lėktuvus, artileriją ir kitą karinę techniką. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei praėjusią savaitę – kai CNN pranešė, kad Rusija neteko 3-5 proc. savo karinės įrangos.

JAV vertinimu, Ukrainos kariuomenė prarado panašų procentą savo technikos, sakė pareigūnas.

Military.com pateikė trumpą apžvalgą, kokią charakteringiausią karinę techniką Ukrainoje naudoja Rusijos karinės pajėgos.

Karo lėktuvai ir raketos

Rusijos kariuomenė naudoja karo lėktuvus ir kruizines raketas „Kalibr“.

Raketos „Kalibr“ yra tikslusis ginklas, tačiau Ukrainos kariniai objektai ir vyriausybiniai pastatai, į kuriuos, matyt, buvo nukreiptos šios raketos Kijeve ir Charkove, yra netoli gyvenamųjų rajonų, todėl nukentėjo civiliai gyventojai. Esama teiginių“ kad Rusija ir specialiai apšaudo civilinius pastatus – siekdama įbauginti gyventojus.

Tas pats pasakytina ir apie Rusijos karo lėktuvais gabenamas raketas.

Rusijos kariuomenė taip pat naudoja raketas „Iskander“, kurių veikimo nuotolis siekia iki 500 kilometrų ir kurios turi daug galingesnę kovinę galvutę, galinčią sunaikinti didelius pastatus ir kai kuriuos įtvirtintus objektus. Pranešama, kad kai kurios „Iskander“ raketos buvo paleistos iš Rusijos sąjungininkės Baltarusijos, kuri yra Rusijos invazijos placdarmas, teritorijos.

Raketos ir artilerija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir kiti pareigūnai apkaltino Rusijos kariuomenę beatodairiškai visoje šalyje apšaudant gyvenamuosius namus, mokyklas ir ligonines.

„The Associated Press“ patikrintose nuotraukose iš antro pagal dydį Ukrainos miesto Charkovo matyti, kaip Rusijos raketos pataiko į gyvenamuosius pastatus, dėl ko žuvo ir buvo sužeista daugybė civilių gyventojų.

Sovietų Sąjungoje sukurti daugkartiniai raketų paleidimo įrenginiai „Grad“, „Smerč“ ir „Uragan“ skirti leisti galingoms raketų salvėms, kurios naikina karių ar karinės įrangos koncentraciją. Jų naudojimas prieš apgyvendintas teritorijas neišvengiamai lemia didelius nuostolius ir didelę žalą civilinei infrastruktūrai.

Rusijos kariuomenė taip pat turi daugybę galingų sovietų sukurtų artilerijos pabūklų, makabriškai pavadintų pagal gėles – pavyzdžiui, savaeiges 203 mm haubicas „Pivonijas“ („Bijūnus“) ir 152 mm „Hiacintus“ bei „Akacijas“.

 

Maskva tvirtina, kad taikosi tik į karines bazes ir infrastruktūrą, tačiau AP užfiksavo didžiulę žalą civilinei infrastruktūrai ir gyvenamiesiems rajonams Kijeve, Charkove ir daugelyje kitų Ukrainos miestų bei miestelių.

JT žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet, ketvirtadienį kalbėdama Žmogaus teisių taryboje Ženevoje, sakė, kad „daugiausia civilių aukų pareikalavo sunkiosios artilerijos, daugkartinio paleidimo raketų sistemų ir oro smūgių naudojimas apgyvendintose vietovėse, nerimą keliantys pranešimai apie kasetinės amunicijos naudojimą, kai smogiama į civilius taikinius“.

Kasetiniai šaudmenys ir termobariniai ginklai

Ukrainos pareigūnai apkaltino Rusiją naudojant kasetinius šaudmenis, tačiau Kremlius šiuos kaltinimus neigia.

Tokie ginklai yra sukurti taip, kad būtų nukreipti į priešo karius ir ginkluotę didelėje teritorijoje, o jų naudojimas apgyvendintose teritorijose neišvengiamai lemia masines civilių aukas.

 

Kasetinės bombos, raketos ir artilerijos sviediniai sprogsta ore ir išskiria smulkesnius užtaisus, kurie išsisklaido didelėje teritorijoje ir vienu metu pataiko į kelis taikinius.

Po pirminio smūgio bombos labai dažnai nesprogsta, todėl kyla ilgalaikė grėsmė, kad dar ilgai po jų paleidimo žmonės gali žūti ir būti sužaloti.

Termobarinius ginklus sudaro degalų talpykla ir du atskiri sprogstamieji užtaisai, kurių pirmasis detonuoja, išsklaidydamas degalų daleles, o antrasis uždegdamas išsklaidytus degalus ir ore esantį deguonį, sukurdamas ypatingo slėgio ir karščio sprogimo bangą, kuri uždaroje erdvėje sukuria dalinį vakuumą. Dėl to šis ginklas ypač pavojingas uždaroje erdvėje esantiems žmonėms.

Pentagonas teigė, kad Ukrainoje buvo pastebėti Rusijos mobilieji termobarinių ginklų paleidimo įrenginiai, tačiau negalėjo patvirtinti jų naudojimo.

Ukrainos arsenalas

Ukrainos kariuomenė naudojasi tais pačiais sovietiniais raketų paleidimo įrenginiais ir haubicomis, kaip ir Rusijos kariuomenė.

 

Ukrainiečiai neturi sudėtingų tolimojo nuotolio tiksliųjų ginklų, tokių kaip Rusijos balistinės raketos „Iskander“ ir sparnuotosios raketos „Kalibr“.

Ukrainos kariuomenė turi sovietinių laikų trumpojo nuotolio balistinių raketų „Točka-U“, kurios turi galingą kovinę galvutę – bet palyginus su naujausiais Rusijos ginklais, yra mažesnio tikslumo.

Be senstančio sovietų gamybos arsenalo, Ukraina gavo dideles vakarietiškų ginklų siuntas, pavyzdžiui, JAV pagamintas prieštankines raketas „Javelin“ ir nuo peties paleidžiamas priešlėktuvines raketas „Stinger“.

Ukrainos pareigūnai teigė, kad šalies kariuomenė jomis padarė didelių nuostolių įsiveržusioms Rusijos pajėgoms. Ukrainos kariuomenė dar prieš konfliktą taip pat naudojo Turkijos gamybos bepiločius lėktuvus „Bayraktar“. Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti „Bayraktar“ ataka prieš Rusijos karinį konvojų.

Parengta pagal CNN ir military.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: