Purvini pinigai – kriptovaliutų taršos krizė (Konkursinis straipsnis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

VirtualGadget 2022-05-10 11:52
Įdomu būtų paskaičiuoti keik taršos sukelia finansinių institucijų veikla. Pradedant nuo fizinių pinigų gamybos ir baigiant sukurta infrastruktūra ir jos naudojama energija. Ar tarša būtų tokia pati ar mažesnė ?
AJ 2022-05-10 12:10
Data centrai google tersia tiek pat kiek crypto. Istikruju kompiuteriai net neiskyria C02.Kompiuteriai jungiasi prie elektros tinklo kaip visi prietaisai, o kad elektros srove yra gaminama anglies eleketrineje, tai cia jau istikruju anglies elektrines problema. Noretu galetu isivesti zalia energija. Istikruju crypto net skatina zaliaja energijos isivedima. Nes saules kolektoriai tik vietiskai gali teikti elektra, i elektros tinklus jo srove yra per silpna transportavimui - tad vienintele iseitisi yra kasti krypto, kad jinai atsipirktu. Tad kai saules kolektoriai prades augti kaip grybai pas zmoniu, prades mazeti ir anglies elektrines...
Benediktas 2022-05-10 12:46
Bet jie sukuria pridėtinę vertę. O ką sukuria crypto?
Kyborg 2022-05-10 19:03
Be abejo didesnė. Tačiau lygint finansinių institucijų taršą kuriomis naudojasi visi iki vieno su kriptovaliutomis kurias naudoja nykstamai maža populiacijos dalis, yra absurdiška.
kestutisz 2022-05-10 19:35
Kokią kokią vertę? :) Taip, dalis yra tikrai "vertingo", bet na telpa mūsų mastais į kokią vieną spintą kur nuskęsta per lietų kaip žymusis registrų centro rack'as :) Visa kita, drąsiai galiu spėt kokie 99% yra grynai pramoginis turinys. Nesuprntu kuom krypto yra mažesnė pramoga (o jei pridėsim dar kokias NFT, Earth 2 nesąmones tai žiū ir visai "rimta" pramoga)
Benediktas 2022-05-10 20:13
Nežinau, jei aš informacijos ieškočiau knygose ir žurnaluose, tai sugaiščiau žymiai daugiau laiko. Trumpesnis laikas padaryti darbą ir leidžia sukurti daugiau pridėtinės vertės. Gmail, gdocs, youtube - kaip informacijos saltinis. Google ir daugiau cload servisu turi - vaizdo atpazinimo, kalbos atpazinimo, vertimo, informacijos saugoijimo ir t.t - kurie pagreitina darbą. O crypto ką? Nieko. Suteikia anonimiškumą. Tai čia naudinga tik tiems, kurie kažką nuslėpti nori, kitaip - nera jokio skirtumo, jei moketi iprastiniu budu. Taip galima isvengti transakciju mokesciu, bet kai toks svyravimas... Aišku geriausia tai naftą išgaunančioms valstybėms - daugiau gales naftos parduot, kad uzmaitint crypto kasybos energijos poreikius - dideli pinigai.
sub 2022-05-11 08:01
Kompiuterių, serverių ir t.t. gamyba išskiria CO2 ir nepamirškim to, kad dar ne 100 % elektros pagaminamaa naudojant atsinaujinančius šaltinius. Dar daug jos pagaminama perdirbant, kas yra didelis CO2 šaltinis.
Plastique 2022-05-12 09:07
Kiek žmonių tiek nuomonių. Apšviesti ir supažindinti reikia, bet ne tokiu paviršutinišku būdu. Matomai autorius nelabai platų suvokimą turi, kas tos kriptovaliutos, straipsnis praktiškai delfi lygio ir neaišku kokio jis senumo, neaišku ir ką čia turima galvoje žodžiu konkursinis (reiktų gerokai labiau pasistengti). Realiai tą pati galima butų aprašyti apie fizinius pinigus, o dar kiek metalo ir popieriaus jiems reikia, dažų, patalpų, aparatų, darbuotojų, sandeliavimo ir pan. Bet yra kita išeitis, fizinių pinigų atsisakymas link ko ir judama. Lieka bankai - tarpininkavimas, mokesčiai, kortelės, plastikas. Kiek bankai išnaudoja energijos? Kiek teršia? Kažkodėl niekas nesiruošia labai piktintis, kol yra nauda. Nebegalim nugesinti kriptovaliutų, tai bent pristabdykim su žodžiais "klimato tarša". Beje crypto yra decentralizuota, nesi prie nieko pririštas, virtualūs pinigai keliauja labai greitai ir praktiškai be tarpininkavimo ir kitų mėnesinių/metinių mokesčių. Kas jau nukonkuruoja bankus į vienus vartus. Neskaitant žinoma crypto rinkos nestabilumo ilgu laikotarpiu ir atsižvelgiant į nežmoniškus kiekius nenumatytų faktorių ir spekuliavimo tarkim lyginant su doleriu arba euru. Stabilumo šiose rinkose nerasit, bet jeigu ir toliau bus tokios metines infliacijos pvz. kaip praėjusiais metais Lietuvoje, tai ir jūsų stalčiuje laikomi eurai nuvertėja po grubiai 10% per metus. Tai 5 metai - 50%. Iš tavo turimo 1000eur stalčiuke, per 5 metus liks 500, nors skaičiukai ant popieriaus bendrai rodys ir 1000eur. O jeigu jie gulės banke, kiek dar mokeščių gali būti nuimta už "aptarnavimą", "administravimą"? Kai kurios šalys jau renkasi pagrindinę šalies valiutą - btc, investuoja milžiniškus kaštus ją kasant ir tobulinant naudojamus energijos šaltinius. Ar daro protingai, neaišku. Bet kokiu atveju crypto rinka tik įsibėgėja, o kas bus ateity, pamatysim.
Benediktas 2022-05-12 10:36
Neturiu nieko prieš elektroninius pinigus, bet kodėl jie generuojami tokiu debilišku principu - naudojant energija. Man atrodo popierinių pinigų gamyba paskirstymą, crypto generavimas energijos sanaudomis lenkia n kartų. Kodel negalima paimt trilijoną dolerių - išimt juos iš apyvartos ir konvertuot juos i crypto su 0 energijos sanaudų. O paskui kiekvienas pilietis gali nusipirkti tuos krypto uz savo dolerius - va ir elektroniniai pinigai, tik nera durnos kasybos. Neturiu nieko prieš elektroninius pinigus. Grynais ir taip beveik nesinaudoju jau seniai.
immortallt 2022-05-12 10:57
Keliasdešimt kartų mažesnė nei Crypto, ir srautai finansų yra keliasdešimt nei kelis šimtus kartų didesni. Paieškok angliškai tikrai rasi straipsnių. AJ, Data centrai sukuria naudą, didelė dalis pakeičia fizinius procesus. Saulės kolektoriai elektros pagaminbti negali. Niekas neįrenginėja saulės elementų, kad kasti tik crypto. Iškastinio elektrinių mažėti negalės, kol crypto kasimui elektros poreikis auga taip sparčiai. Kas iš to, kad per metus 3% pernai pagaminto kiekio, pradedi gaminti iš atsinaujinančių nieko nepakeis, jei 3% augs elektros vartojimas (didžiąja dalimi dėl crypto). Tada santykinai mažėja anglių, bet anglių deginamas kiekis nesikeičia. O crypto tiesiog sunaudoja išteklius ir nieko nesukuria. Apie kažkokį kodą, kuris neturi jokios naudos, tik teoriškai gali būti naudojama mainams prašau nespangti. Neproporcingai brangiai kainuoja, kai net 1% finansinių transakcijų nedengia, o sunaudoja energijos turbūt jau ir šimtais kartų daugiau, nei 99% finansinių transakcijų atliekamų. Kokia pramoga yra crypto? Ir internetinės pramogos pakeitė fizines, taigi, padidėjo energinis efektyvumas. Nafta elektros gamybai naudojama išimtinai keliose šalyse. Tai brangiausias būdas išgauti elektrą. Kai kuriose šalyse net žmogui sukti generatorių yra pigiau. Plastique, nu ir kas crypto? Blockchain yra technologija, kurios perspektyvos dar neaiškios, nes normaliai veikiančių produktų, kur blockchain nėra prikabintas be realios prasmės realiai žinau ant vienos rankos pirštų, ir tai tų produktų ateitis neaiški. Bet didelė dalis crypto, tas pats bitcoin, iš esmės degina pinigus/išteklius/elektrą ir įrangą ir ne nusikaltėliui sukuria įsivaizduojamą naudą. Nu čia kaip mokyklinukai, kurie šieną rūko ir vaidina, kad apsinešė nuo žolės.
kestutisz 2022-05-12 12:23
Tai yra gi ir ne kasimo pagrindu, niekas gi neverčia pirkti PoW principu išgautų fantikų. Galima pirkti ir PoS, kur tiesiog paskirsto už kažką. Nebent yra koks kiestas noras priversti kitus, kad jų kokie mėgiami fantikai taptų "ekologiškesniais". Niekas gi išvis neverčia crypto pirkti - galima gi nepirkti ir leisti numirti tom "valiutom" natūralia mirtimi, kaip tą su laiku (ta prasme greitai, max per metus ar dešimtmetį) padaro 99% IT (o ir ne IT) produktų :)
Plastique 2022-05-12 17:09
Crypto yra loterija, jeigu esi konservatyvus ir bijantis tai galbūt net ir nebandysi suprasti kame yra esmė. Ypač jeigu kažkas buvo bandyta ir nudegta. Kas mėgsta investuoti ir žaisti su stock marketu, mano manymu tai yra daug geresnė ir greitesnė alternatyva tam. Beje dėl kasybų, btc - labai sparčiai artėja halveningas po grubiai 3metų, kai jų kasyba tiesiog bus baigta. Atsiranda naujų crypto kurios išgaunamos daug švaresniu būdų ir galimai pakeis senąsias. Beje dėl realios naudos ne nusikaltėliui čia prašauta pro šoną konkrečiai. Per pakilimus, žmonės toj pačioj Lietuvoj namus pasistatė, pasikėlė gerbūvį ir ne tik sau. Viskas priklauso nuo norų ir intencijų. Ir aišku labai daug sėkmės faktoriaus, bei pagrindo - žinių ir informacijos iš kuo daugiau patikimesnių šaltinių.
kestutisz 2022-05-13 12:16
Tai dabar pažiejus stock marketą nelabai matosi didelio skirtumo nuo sh*tcoinų :) Vienur ir kitur grynas gamblingas.