[Žinios trumpai] Kažkas keisto prasidėjo su tolimiausiu žmonijos zondu „Voyager 1“: NASA inžinieriai suglumę dėl „neįmanomų“ zondo duomenų  ()

Kosminis laivas-veteranas „Voyager 1“ toliau keliauja už Saulės sistemos ribų ir, tyrinėdamas tarpžvaigždinę erdvę, renka neįtikėtinus mokslinius duomenis, tačiau NASA inžinierius nustebino netikėti rodmenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kad zondo padėties nustatymo ir valdymo sistemos (AACS) rodmenys neatitinka erdvėlaivio veiksmų. AACS yra labai svarbi aparatui, daugiausia dėl to, kad ji palaiko „Voyager 1“ anteną nukreiptą tiesiai į mūsų planetą. Jei ji sugestų, galbūt daugiau niekada nebesusisiektume su zondu, kuris yra toliausiai nuo Žemės nutolęs žmogaus sukurtas objektas.

Kiek galima spręsti, AACS siunčia atsitiktinai sugeneruotą telemetriją arba kažkokius neįmanomus duomenis, tačiau nesuveikė jokia apsaugos nuo gedimų sistema, o antena ir toliau tvirtai laikosi savo orientacijos į Žemę.

Komanda tiria, kas sukelia šią problemą, tačiau kol tai nebus išsiaiškinta, nežinia, koks bus jos poveikis, įskaitant ir mokslinius stebėjimus. 

„Tokia paslaptis šiame „Voyager“ misijos etape yra tarsi įprastas dalykas“, - sakė NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ projekto vadovė Suzanne Dodd. „Abu erdvėlaiviai yra beveik 45 metų senumo, o tai gerokai viršija misijos organizuotojų lūkesčius. Be to, esame tarpžvaigždinėje erdvėje - didelės radiacijos aplinkoje, kurioje anksčiau nėra skraidęs nė vienas erdvėlaivis. Taigi inžinierių komandos laukia dideli iššūkiai. Tačiau manau, kad jei yra būdas išspręsti šią AACS problemą, mūsų komanda jį ras.“

 

Nuo Žemės „Voyager 1“ yra nutolęs apie 23,3 milijardus kilometrų. Šviesa nuo mūsų planetos jį pasiekia per 20 valandų ir 33 minutes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(1)
(75)

Komentarai ()

Susijusios žymos: