[Žinios trumpai] Atsvara Kinijos galybei – JAV kuria didžiulį šalių bloką, bet tyčia nebuvo įtraukta viena valstybė (Video)  ()

Pradinis narių sąrašas, be JAV, yra Australija, Brunėjus, Indija, Indonezija, Japonija, Malaizija, Naujoji Zelandija, Filipinai, Singapūras, Pietų Korėja, Tailandas ir Vietnamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bidenas išvyko į kelionę į Rytų Aziją, kur lankėsi Pietų Korėjoje, o vėliau atvyko į Japoniją dalyvauti keturių valstybių (JAV, Australija, Indija, Japonija) viršūnių susitikime (Quad Summit), kuris turėtų įvykti antradienį (gegužės 24 d.).

Bidenas antrąją savo vizito dieną Japonijoje oficialiai pristatė Indo-Ramiojo vandenyno ekonomikos sistemą, arba IPEF, kurią pasirašė 13 šalių, įskaitant Indiją ir Japoniją, nors klausimų dėl pakto veiksmingumo išlieka.

Spaudos konferencijoje kartu su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida Bidenas sakė, kad „Jungtinės Valstijos ir Japonija kartu su 11 kitų šalių pradės“ Indo-Ramiojo vandenyno ekonominę gerovės programą.

Bidenas pridūrė: „Ši sistema yra įsipareigojimas dirbti su mūsų artimais draugais ir partneriais regione sprendžiant iššūkius, kurie yra svarbiausi siekiant užtikrinti ekonomikos konkurencingumą XXI amžiuje“.

Pradinis narių sąrašas, be JAV, yra Australija, Brunėjus, Indija, Indonezija, Japonija, Malaizija, Naujoji Zelandija, Filipinai, Singapūras, Pietų Korėja, Tailandas ir Vietnamas. Jos kartu sudaro apie 40 procentų pasaulio BVP.

 

Skirtingai nuo tradicinių prekybos blokų, IPEF narės neplanuoja derėtis dėl tarifų ir palengvinti patekimą į rinką – tai turėtų nuraminti JAV rinkėjus, baiminantis, kad bus pakenkta vietinei gamybai.

Vietoj to programoje numatyta integruoti partnerius pagal sutartus standartus keturiose pagrindinėse srityse: skaitmeninėje ekonomikoje, tiekimo grandinėse, tvarios energijos infrastruktūroje ir kovos su korupcija priemonėmis.

„Mes esame įsipareigoję kurti laisvą, atvirą, sąžiningą, įtraukų, tarpusavyje susijusį, atsparų, saugų ir klestintį Indo-Ramiojo vandenyno regioną“, – sakoma bendrame šalių pareiškime.

 

IPEF ketina pasiūlyti JAV sąjungininkams alternatyvą augančiam Kinijos komerciniam buvimui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Kinija kritikavo IPEF kaip bandymą sukurti uždarą klubą. JAV tai atmetė sakydamas, kad „tai pagal dizainą ir apibrėžimą yra atvira platforma“.

Tačiau Taivanas akivaizdžiai nebuvo įtrauktas į pradinę sudėtį, nors yra svarbus mikroschemų tiekimo grandinės dalis.

Vis dėlto Jungtinės Valstijos „siekia pagilinti ekonominę partnerystę su Taivanu, įskaitant aukštųjų technologijų klausimus, įskaitant puslaidininkius ir tiekimo grandines“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()