[Žinios trumpai] Unikalūs vaizdai: štai kaip atrodė 35 metų itin turtinga moteris iš bronzos amžiaus - 2300–1600 m. pr. Kr. (Foto)  ()

Naujo tyrimo metu mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kaip bronzos amžiuje atrodė netoli dabartinio Pardubicės miesto (Čekija) gyvenusi moteris, rašo Expats.cz.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji DNR analizės būdai ir nepaprastai gerai išsilaikę asmeniniai daiktai leido labai tiksliai atkurti Uneticės kultūrai priklausiusios moters išvaizdą.

Moteris, kuri, anot specialistų, mirė sulaukusi maždaug 35 metų, buvo kilusi iš aukščiausių socialinių sluoksnių. Ji turėjo šviesią odą, rudus plaukus, plačiai išsidėsčiusias rudas akis, išsišovusį smakrą, buvo smulkios figūros, papuošta bronziniais ir auksiniais papuošalais bei gražiais gintaro karoliais.

Jos kapas laikomas turtingiausiu Uneticės kultūros (žmonių, gyvenusių Vidurio Europoje apie 2300–1600 m. pr. Kr.) moters kapu.

 

Moteris palaidota su penkiomis bronzinėmis apyrankėmis, trimis bronziniais smeigtukais, dviem auksiniais auskarais ir trijų eilių gintaro karoliais, turinčiais per 400 karoliukų. Kaip pastebi mokslininkai, šie karoliai išskirtiniai – jie neturi jokių atitikmenų tarp kitų Uneticės kultūrai priskiriamų radinių.

Tiksli antropologinė rekonstrukcija buvo įmanoma dėl beveik visiško kaukolės išsaugojimo, taip pat dėl iš kaulų išskirtos DNR. Analizė ne tik patvirtino lytį, bet ir suteikė informacijos apie odos, plaukų ir akių spalvą.

 

„Greitai paaiškėjo, kad šis kapas – tikra aukso kasykla ne tik dėl mirusiųjų papuošalų gausos, bet ir dėl gausybės visiškai unikalios informacijos apie šį laikotarpį“, – aiškino mokslininkai.

Uneticės kultūros kapuose Bohemijoje randama daug gintaro, todėl jie, palyginti su kitais kaimyninių regionų paminklais, yra unikalūs. Gintaras įrodo, kad bronzos amžiuje tarp vietinių buvo tarpregioniniai ryšiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()