[Žinios trumpai] Europoje sukurtas naujas vaistas nuo prostatos vėžio, JAV bus skiriamas sunkiausiems pacientams  (4)

Prireikė daugiau nei aštuonerių metų, kad FDA patvirtintų vaistą „Pluvicto“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino naują vaistą kovai su prostatos vėžiu. Naujo vaisto išradimas priklauso Čekijos mokslininkei, dirbančiai Vokietijoje.

Vaistas, kurio pagrindas radioaktyvios molekulės, jungiasi ir sunaikina prostatos vėžiu sergančio paciento sergančias ląsteles be jokio rimto šalutinio poveikio. Prireikė daugiau nei aštuonerių metų, kad FDA patvirtintų vaistą, kurio pavadiniamas „Pluvicto“. Iki šiol vaistas buvo patvirtintas tik JAV rinkai ir tik pacientams, kurių negelbėjo kiti gydymo būdai. Europos vaistų asociacijos (EMA) pritarimas turėtų būti gautas netrukus.

Aktyvus vaisto komponentas yra PSMA-617, kurį sukūrė Čekijos branduolinės chemijos specialistė Martina Benešová ir jos kolegos iš Heidelbergo miesto Vokietijoje. Nustatyta, kad vasitas yra saugus ir veiksmingas nuo metastazavusio prostatos vėžio. PSMA reiškia prostatos specifinį membraninį antigeną, baltymą, kuris randamas dideliais kiekiais prostatos vėžio paveiktose vietose. PSMA-617 jungiasi prie sričių, kuriose yra didelė PSMA koncentracija ir sunaikina netoliese esančias vėžines ląsteles švitinimu.

Ostravoje gimusi A. Benešová studijavo Prahos Karolio universitete((ček. Univerzita Karlova), o vėliau išvyko į Vokietiją, kad gauti daktaro laipsnį. Per trejus metus įgijusi daktaro laipsnį ji ir toliau tęsia savo tyrimus Vokietijoje, kur, beje, jau ir apsigyveno.

„Tai nuostabus, fantastiškas jausmas", – naujienų portalui "Deník N" sakė A. Benešová, kai vaistas buvo patvirtintas.

Su PSMA-617 buvo daryti klinikiniai tyrimai visame pasaulyje ir jie išgelbėjo arba žymiai pratęsė tūkstančių pacientų gyvybes. Teises į šį vaistą turės Šveicarijos farmacijos įmonė „Novartis“. „Novartisׅ“ apskaičiavo, kad šio vaisto pardavimai gali siekti 2 milijardus dolerių per metus.

Pirmasis pacientas, išbandęs šį vaistą, buvo 42 metų vyras, sergantis pažengusiu prostatos vėžiu, kuris nereagavo į ankstesnius gydymo būdus ir išplito į kaulus. Jis pradėjo terapiją eksperimentiniu vaistu 2013 m. Pacientas pradėjo jausti teigiamus rezultatus  po kelių dienų. Tada vaistas buvo paskirtas ir kitiems pacientams, kurie buvo pažengusiose prostatos vėžio stadijose, laikantis  specialių reikalavimų, leidžiančių naudoti nepatvirtintus vaistus.

 

Naujojo vaisto tyrimai tęsiami. „Yra ir kitų klinikinių tyrimų, kai vaistas skiriamas pacientams, kuriems iki šiol buvo taikoma tik hormonų terapija ar operacija, bet ne chemoterapija, siekiant išsiaiškinti, ar mūsų gydymas ar chemoterapija yra veiksmingesni", - sakė Benešová.

Taip pat buvo pradėtas klinikinis tyrimas, kuriame vaistas skiriamas pacientams, kuriems ką tik buvo diagnozuotas prostatos vėžys ir kurie negavo kitų gydymo būdų.

Benešová gruodžio mėnesį "iDnes" sakė, kad šis vaistas yra tik pradžia.

„Mes dirbame toliau. ... Dabar bandome sukurti naujus krūties vėžio radiofarmacinius preparatus, kurie,  galbūt, vieną dieną dirbs panašiai kaip ir vaistai, sukurti prostatos vėžio gydymui“, - sakė ji.

 

Čekijoje nuo prostatos vėžio kasmet miršta apie 1 500 vyrų. Čekijoje gydytojai kasmet diagnozuoja prostatos vėžį maždaug 8 000 vyrų, kurių penktadalis yra pažengusioje stadijoje.

Gydytojai jau seniai įspėja, kad prostatos vėžys gali augti nepastebėtas daugelį metų. Aptikus jį pradinėse stadijose jį galima visiškai išgydyti.

 

•Lietuvoje nuo 2006 m. sėkmingai vykdoma Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Pagal šią programą vyrams nuo 50 iki 75 metų ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, 1 kartą per 2 metus nemokamai atliekamas prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas, t.y. nustatomas prostatos specifinio antigeno lygis kraujyje. Jei PSA kiekis viršija normą, šeimos gydytojas paprastai siunčia pacientą konsultuotis pas gydytoją urologą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai (4)