[Žinios trumpai] Išskirtinis atradimas – Meksikoje aptiktas dingęs 1500 metų senumo majų miestas (Video)  ()

Pačiame mieste aptikta pagrindinė aikštė, rūmai, namai, dirbtuvės su artefaktais, taip pat laidojimo vietos su mirusiaisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per neseniai vykusius archeologinius kasinėjimus Meksikos Jukatano regione dirbantys mokslininkai aptiko dingusio majų miesto liekanas, rašo „Ancient Origins“.

Miestas, vadinamas Xiol – „žmogaus dvasia“ majų kalba, buvo pastatytas 600–900 mūsų eros metais. Šioje vietoje taip pat buvo aptikti ir atkurti rūmai, namai, kapai ir dirbtuvės su artefaktais.

Be to, Xiol gali pasigirti pagrindine aikšte su piramide ir rūmų tipo konstrukcija, turinčia du įėjimus, atskirtus monolitine kolona. Didelė teritorija tikriausiai buvo naudojama apeiginiams tikslams.

Be to, yra gražus 5 m gylio senotas (karstinių ežerėlių tipas paplitęs Mezoamerikoje, o ypač Jukatano pusiasalyje), kuris bus visapusiškai ištirtas artimiausiomis savaitėmis. Senotas susidaro sugriuvus kalkakmenio paviršiui ir yra natūralus rezervuaras.

Mokslininkų duomenimis, gyvenvietėje gyveno apie 4000 skirtingų socialinių sluoksnių žmonių – kunigų, raštininkų ir paprastų žmonių.

Kunigai ir raštininkai gyveno dideliuose rūmuose. Aukštą raštininkų socialinį statusą senovės visuomenėse galima atsekti visame pasaulyje, nes jie kartu su kunigais buvo religinių tekstų vertėjai. Rašto žinovai studijavo kalendoriaus sistemą, socialinius ritualus, menus, matematiką ir istoriją, taip pat religinius ritualus ir mitus.

 

O paprasti žmonės gyveno nedideliuose, kukliuose būstuose, pastatytuose iš greitai gendančios akmens medžiagos. Kai kurios konstrukcijos buvo pastatytos Puuk (visur dedamos lietaus dievo kaukės) architektūros stiliumi.

Kalbant apie kapus, iš viso rasta 15 kapų, daugiausia suaugusių vyrų ir moterų, nors yra ir vaikų. Čia taip pat buvo rasta mirusiųjų indų, auskarų, karolių ir kitų kasdieniame žmonių gyvenime naudojamų daiktų.

 

Iki šiol ekspertai rekonstravo tik 12 statinių. Archeologai tvirtai įsitikinę, kad jie ras naujų pastatų, tarp jų ir ikikolonijiniams Meksikos miestams būdingą žaidimų kamuoliu aikštelę.

Jūrinės floros ir faunos liekanos buvo išsibarsčiusios visame mieste, o tai rodo, kad Xiol gyventojai valgė žuvį, kad papildytų savo žemės ūkio racioną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()