Įspūdingas atradimas, kokių tebūna vienetai: patikėję indėnų legenda, studentai Kanadoje atrado gyvenvietę, daug senesnę net už Egipto piramides  ()

Studentai atrado senovinę gyvenvietę Kanadoje, kuri yra 10 000 metų senesnė nei žymiosios Egipto piramidės. Šį atradimą prieš kelerius metus padarė Kanados doktorantūros studentų komanda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot pranešimo, studentų komanda iš Viktorijos universiteto archeologijos departamento atrado seniausią gyvenvietę Šiaurės Amerikoje.

Komanda atrado senovinius žuvų kabliukus ir žeberklus, taip pat įrankius ugniai įžiebti. Tiesa, lemtingu momentu tapo židinio maisto gaminimui atradimas, iš kurio mokslininkai sugebėjo išgauti sudegusios anglies, kurią degino priešistoriniai kanadiečiai, liekanas.

Naudojant anglies datavimo metodiką, mokslininkai sugebėjo nustatyti, kad gyvenvietė egzistavo dar prieš 14 000 metų – žymiai seniau, nei buvo pastatytos senovės Egipto piramidės (kurios buvo pastatytos prieš 4700 metų).

Norint suvokti šios gyvenvietės amžių, reikėtų pasitelkti senovės Egipto valdovę Kleopatrą, kuri laiko atžvilgiu gyveno arčiau dabarties, nei piramidžių pastatymo momento. Bet ši naujai atrasta gyvenvietė yra tris kartus senesnė nei Egipto piramidės.

Doktorantūros studentė Alisha Gauvreau, kuri padėjo atrasti šią gyvenvietę, pasakoja, kad kai tik jie sužinojo gyvenvietės amžių, turėjo net prisėsti – gyvenvietės amžius nustebino net mokslininkus.

Ji ir jos komanda pradėjo tyrinėti šią vietovę išgirdę vietinės heiltsukų genties narių legendą. Legenda pasakoja apie žemes, kurios niekada neužšalo – net ir paskutinio ledynmečio metu.

Heiltsukų genties narys Williamas Housty sako, kad neįtikėtina yra ne tik tai, kad ši istorija išgyveno iki pat šių dienų – bet ir tai, kad ją patvirtino archeologiniai įrodymai. Anot jo, šis atradimas yra labai svarbus – kadangi patvirtina istorijos faktus, apie kuriuos šios tautos žmonės kalbėjo tūkstančius metų.

Mokslininkai mano, kad ši gyvenvietė rodo masinę žmonių migraciją į pietus Birtų Kolumbijos pakrante.

A.Gavreau sako, kad šis atradimas keičia suvokimą apie tai, kaip Šiaurės Amerikoje atsirado pirmieji žmonės.

Studentai tikisi ir toliau tyrinėti aplinkines salas – kad atrastų daugiau įrodymų apie šią migraciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(51)
(1)
(50)

Komentarai ()