Įstrigęs marsaeigis „Spirit“ pajudėjo kelis milimetrus  (7)

Skaitytojai turbūt dar prisimena ištverminguosius NASA marsaeigius „Spirit“ ir jo antrininką „Opportunity“, kurie į Raudonąją planetą buvo nuleisti 2004 m. ir vietoj planuotų 90 dienų misijos jau veikia daugiau nei 5 metus. Tiesa, su kiekvienais metais sugenda vis daugiau agregatų arba nutinka kitų nenumatytų situacijų – šių metų pavasarį „Spirit“ įstrigo Marso smėlyje ir nuo to laiko toliau nebepajudėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį nelemtą atsitikimą dėl valdymo klaidos mes jau rašėme šioje naujienoje.

Nors didelės vilties išgelbėti marsaeigį mokslininkai nepuoselėjo nuo pat nutikimo pradžios, tačiau rankų taip pat nenuleido. Dėl neatsargaus manevro pavasarį marsaeigis nuslydo į smėlėtos duobės šlaitą ir mokslininkų spėjimu, pasikabino ant akmens. Tiesa, kiek stipriai marsaeigis pakibęs ant akmens nėra aišku, nors jis savo padėtį pabandė ištyrinėti optiniu mikroskopu. Gautoje nuotraukoje matyti akmuo, tačiau kaip stipriai jis laiko marsaeigį, nėra aišku.

Po ilgų pasitarimų ir ilgų bandymų su analogišku marsaeigiu, esančiu NASA tyrimų centre, mokslininkai nusiuntė marsaeigiui komandą kelis kartus pasukti varančiuosius ratus. Po tokios operacijos lygiame paviršiuje marsaeigis būtų nuvažiavęs 2,5 metrų atstumą, tačiau dabar jam pavyko pajudėti tik 12 mm į priekį, 7 mm į kairę bei 4 milimetrus žemyn. „Spirit“ polinkio kampas padidėjo dar 0,1 laipsniu.

Buvo planuota, jog marseigis judės ir toliau, tačiau vidinis borto kompiuteris sustabdė operaciją dėl per didelio polinkio kampo. Kai mokslininkai pabandė išjudinti marsaeigį prieš kelias dienas, borto kompiuteris apskritai atsisakė vykdyti tokią komandą dėl jau buvusio polinkio kampo.

Po šių bandymų mokslininkai toliau analizuos situaciją ir bandys surasti galimus sprendimo būdus, kaip išgelbėti „Spirit“ iš klampaus Marso smėlio. Tiesa, sėkmingai operacijai vilties nėra labai daug.

Na, o antrasis marsaeigis „Opportunity“ toliau sėkmingai juda po Marsą ir visai nesenai aptiko meteoritą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: