Kinija pereina prie genetiškai pakeistų ryžių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Azuolas 2010-01-04 20:26
Nors viena šalis nepasiduoda isterijai. Gal po kiek laiko ir Europa nustos išsidirbinėti, kai pajus maisto stygių
Arns 2010-01-04 21:11
europiečiai protingesni, pirmiau palauks iki kol išaiškės visi blogi dalykai tu genetiškai modifikuotų augalų, o va tada ir bus galima matant realius pliusus ir minusus galvoti. Iš vis, net automobilis, jei nepraeina tarptautinių standartų, negalimas legaliai naudoti, o va visokie "genetiškai modifikuoti augalai", kuo puikiausiai.
Azuolas 2010-01-04 21:19
Dėl automobilių žmonės neisterikuoja, kad dėl važinėjimosi su nauju automobiliu, jų trečios kartos vaikai bus su ratukais vietoje kojų. Tarptautinai standartai yra visom prekėm, tiek GMO, tiek automobiliams. Ir šiaip ne tik tarptautiniai, bet kiekviena valstybė turi savus standartus ką įsiliesti, ko ne. Tik, kaip minėjau dėl GMO yra isterija, dėl automobilių ne. Tik visokie mass medijos paveikti neišmanėliai net nesupranta kokie tie tyrimai daromi, tik įsikandę rėkauja kaip avys iš gyvulių ūkio "GMO blogai! Tyrimų reikia daugiau!". Nematau reikalo dėl tokių mulkų stabdyti gero dalyko. Tai ne šiaip nekaltas išsidirbinėjimas, bet dėl šių mulkių kenčia labai daug badaujančių žmonių, kuriems GMO būtų išeitis.
Arns 2010-01-04 21:37
Faktas tas, kad turi automobilį ir jį gali nuvaryti į servisą ir paprašyti jog jie tau pasakytu kas yra automobilyje ir kaip tai veikia. O su GMO? Ūkininkas pasirašo sutartį jog nei pats domėsis kas su tais augalais vyks, nei galės duoti oficialų leidimą paimti ir duoti bent vieną grūdą kitoms laboratorijoms ištirti. Žiniasklaida nelabai pasigavusis šios temos, bent jau pas mus. Jei pradėtu skelbi neoficialius tyrimus(o jie negali būti oficialūs, nes kompanijos neleidžia kitiems jų gaminių tirti).
rimka 2010-01-04 22:22
cia pats sugalvojai?
Arns 2010-01-04 22:38
deje ne. Tokios sutartys. http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... 92/293&l=4
Azuolas 2010-01-04 23:59
Įdomu ar tiap su visų firmų gmo augalais ir ar visose valstybėse labai smarkiai abejoju, kad taip visur. O ypač Kinijoje
bla0 2010-01-05 11:36
matom kaip nemulkiai pasirašo po viskuo kas pakišama.. Geriausia mokytoja istotija. Atsimenat DDT? Daug kas manė, kad atrasta badą išnaikisiantis chemikalas, bet... istorijos su įvežtinėm rūšim (varlės, afrikinės bitės....) GMO kūrėjai net patys negali tiksliai pasakyti kokie pokyčiai atsirado agugale, apart to kas matosi pirmoje generacijoje standartinėmis sąlygomis. Nebūtinai specialistai, bet ir šios srities studentai gali paaiškinti kokia didelė dalis paliekama atsitiktinumui - "sakykim bus gerai".
enternald 2010-01-06 00:01
metų. Girdėjai apie genų perdavimą ir parinkimą naudojant selekciją ir kryžminimą: tada kinta ne vienas genas, o net keli gyvulyje ar augale. Kiek kinta cheminė sudėtis, čia kitas klausimas, bet maistinės kultūros negamins urano ar plutonio savyje bet kokiu atveju. Praktiškai valgydamas mėsą tu net nepamąstai, kad ji iš mėsinio jaučio, kurio genas auginti raumenims sutrikęs. Dabar tu mirsi jis nenatūralus jautis Jį belgai išveisė 15 amžiuje. DABAR prašyk materialinės kompensacijos už apnuodijimą GMO. Ir iš viso kam valgai duona kviečiai turi būti iš grudų varpos gaminančios 2-3 grūdus, o ne 16-32. JEI rimtai kinai badauja, tai gal jiems į naudą didesnį derlių duodantys ryžiai, o šiaip GMO blogai jei koks ūkininkas padidina normas chemijos dėl gmo atsparumo.
zugalia 2010-01-06 00:37
ko jus cia verkiat del tu ryziu? as tai cepelinus is bulbiu darau nuo kada ryziai lietuviu nacionalinis valgis???? pranesiu jums naujiena...kinieciai ir sunis valgo... ganetinai dideliais kiekiais... paskutiniais duomenimis 0.7 milijono per para... cia klausimas pakilo del to kur dingo kiemo sunys???? gal zinot kuri tauta eda kates? pasidomejau googlej japonai!!!!! gal reiktu bisky japaniukam leist lietuvoj bizny daryt? pritrauktume pinigeliu atsikratytume ismatu
Nightbringer 2010-01-06 21:22
Nelygink dviejų visiškai skirtingų dalykų... Kad GMO produktai yra kenksmingi, tas tiesa, bet padarius visus tyrimus, galima juos naudoti. Kai labaratorijose mokslininkai žaidžia dievus, jie ištikrųjų nenutuokia, kaip pasibaigs jų ekspermentas, nes vienas genas gali aktyvuoti kita, tas prislopinti aną, o be to pasireišsk šitas genas. Ir mūsų organizmas galausiai gauna visiškai nepažystama maista, kuris, kaip ir kiti kenksmingi produktai, gali gadinti sveikata. Beje, kompanijos užsimančios GMO produkcijos gamyba yra truputi įtartinos...
Azuolas 2010-01-06 22:25
Užsiiminėjant selekcija taip pat keičiasi Genai. Kuo tai kenkia? Ar tai tampa nepažystamas maistas? Kažkodėl žiūriu Dauguma GMO paranojikų nelabai nutuokia kas yra ta genetika, tik įsikalę į galvas tuščių frazių "žaidžia su gamta". Kai pradėjo Mendelis kryžminti tarpusavyje žirnius kažin irgi žmonės šūkavo, jog prie gero tia neprives?
Nerkashis 2010-01-07 14:45
Na galima kryžminti augalą su augalu. Bet dabar laboratorijos "Dievai" kryžmina augalus su gyvūnais (grubiai tariant). Ir tai norit pasakyt vyksta jau 10000metų?
Azuolas 2010-01-07 16:31
Bet jokių naujų genų nesukuria. Ir jokie ten dievai ir neįsivaizduoja esantys. (Tokie žmonės apskritai retai tiki tais paistalais apie dievus) Čia tik pašaliečiams taip vaidenasi.
Arns 2010-01-07 16:45
Jo, matyt naturaliai galima sukryžminti augalus, kad ant jų nutupią vabzdžiai iždvėstu Arba jog pomidore atsidurtu genai ir kokios nors žuvies http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... 92/293&l=4 http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... 92/293&l=4 http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... 92/293&l=4 Kitaip sakant, skaityk ir mokykis, nes net eilinis biologijos mokytojas tau įpiltu dvejetą iš genetikos kontrolinio darbo
Azuolas 2010-01-07 17:04
Ne natūraliai sukryžminti, o genai yra natūralūs. Sakyti apie visą GMO, kad kenkia arba nekianke tas pats, lyg sakyti apie visą augaliją ar gyvūniją, kad kenkia Nesijaudink, biologijos tema turiu kiek platesnį akiratį nei tie tavo duoti straipsniai.
Arns 2010-01-07 17:09
Tai ko tada taip silpnai kalbam? Painiojam sąvokas? Kodėl jokių argumentų iš tavo pusės?
Azuolas 2010-01-07 17:27
Nu jei nesuprantamai kalbu, bandysiu kaip nors aiškiau: GMO pats savaime, vien dėl to, kad genai kaitaliojami su žmogaus pagalba, NEGALI būti kenksmingas. Žmonės neprideda į augalus papildomai kokių nors nuodų ir pan. Kenkti gali tik tuo atveju, jei prideda kokių genų, dėl kurių augalas gamina nuodus ir pan. Bet to maistiniams augalams tikrai nedaro Visa ši paranoja yra dėl to, kad žmonėm dar mįslingai skamba tas GMO ir nesupranta patys kas tai yra. Bijojo seniau mikrobanginių krosnelių, dabar bijo GMO. Gal po kelių dešimtmečių jau susitaikys su GMO, o panikos objektu taps dar kokia nors naujovė.
Nerkashis 2010-01-07 17:37
Pavalgė vabalas genetiškai modifikuoto kukurūzo ir numirė. Kas bus kai tokį kelis metus dešimtmečius žiaumos žmogus? Aišku, mes ne vabalai. Bet jei "maximinių" obuolių kirmėlės neima, tai rodiklis kad kažkas negerai (na čia jau ne genetika, tik šiaip supaprastintas pavyzdys).
Arns 2010-01-07 17:44
1) "GMO pats savaime, vien dėl to, kad genai kaitaliojami su žmogaus pagalba, NEGALI būti kenksmingas" Žiurkių nuodai žmogui nieko blogo NEGALI padaryti, nes jie sukurti žmogaus... 2) "Žmonės neprideda į augalus papildomai kokių nors nuodų ir pan." Net kaimo bobutei aišku. Bet koks skirtumas, ar pridėtas nuodas ir augalas pasigamino nuodą? Faktas tas, jog gali apsinuodyti. 3) "Bet to maistiniams augalams tikrai nedaro" O kam dėti tą GMO, Profesoriau? Jei jis kenkia gyvam organizmui, tai... Sakykim kokia karvė prišerta chemikalais. Žmogus valgantis iš tos karvės pagamintus patiekalus neapsinuodys? Matyt TU ką tik padarei perversmą medicinos moksle, kiek žinau, iki tol dėsniai buvo kitokie. 4) "Visa ši paranoja yra dėl to, kad žmonėm dar mįslingai skamba tas GMO ir nesupranta patys kas tai yra. Bijojo seniau mikrobanginių krosnelių, dabar bijo GMO. Gal po kelių dešimtmečių jau susitaikys su GMO, o panikos objektu taps dar kokia nors naujovė." Topinis pasiteisinimas. 10 balų. BRAVO!!!!!. Pakartoti. Ai, gana iš tavęs tyčiotis. Tavo faktai neatremiami, juk vien dėl to kad kažkas naujo, tai nereikia tirti, o pašalinis poveikis jei ir pasireikš, tai koks skirtumas, gi visi neišmirs.