Ekspertai: nežabotas vartojimas pražudys civilizaciją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Paberzis 2010-01-19 16:57
Išeitis karas? Pandeminė liga? O gal vis dėl to žmoniją išgelbėtų koks asteroidas, praretindamas žmonijos gretas iki kelių dešimčių milijonų? Gal tik tokiu atveju būtų sukurta kažkas daugiau nei vartotojiškoji visuomenė? Tenka pačiam į save pažvelgt iš šono. Sėdžiu prie prie gero ir galingo kompiuterio su plačiaekraniu monitoriumi, puse akies žiūriu televizorių, kas valanda verdu elektriniu virduliu arbatą, per mėnesį nuvažiuoju su mašina 700km,nes taip pigiau, nerūšiuoju šiukšlių, nes paprasčiau jas mest į vamzdį, nei iš 9 aukšto eit į lauką ir ieškot konteinerių, ir taip toliau. Ir ką duodu naudingo pasauliui? Hmmm... Net nežinau. Turbūt dėl to graužtis neturėčiau, nes mes visi tokie? Ar bent jau 99,99%. Gal reiktų medelių pasodinti, šiukšles rūšiuoti, atsisakyti kompiuterio ir kito gėrio, kad mažiau aplinkai kenkčiau? Gal dar ką nors?
Vilmas 2010-01-19 17:02
mdas... Road to Hell
mnv 2010-01-19 17:13
"vidutinė vakariečių šeima savo šuns ar kito augintinio išlaikymui skiria daugiau pinigų, nei pragyvenimui uždirba vienas žmogus Bangladeše." Tai vietoj suns tada reikia pirkt bangladesieti ir visi bus patenkinti Nes jei kiek girdejau apie puse planetos gyventoju gyvena uz tuos pora doleriu, tai va vietoj sunu pasiemi tokiu "augintiniu", ir zmonija susitrauku per pus
lape 2010-01-19 17:13
Nu, tai kas pirmasis nori atsisakyti vartojimo?
Laras_UK 2010-01-19 17:14
nebezinau kru detis po sitiekos straipsniu apie "pasaulio pabaiga" arba tarsa mus planetai , kada gi bus gana ??? nu bet rimtai kada kasnors nusvies RIMTA straipsni pasauliui ir zmonem apie visas sitas nesamones... jau net pikta kaip zmones mulkinami tiesiai i akis... gaila kad lietuvoje zmones yra pavarge ir nualinti tiki tuo ka nori tiketi... dziaugiuosi kad isvykau ieskoti geresnio gyvenimo ir esu issimokslines , galiu sau leisti nekreipti demesio i tokias biznio zmoniu kalbas apie pasaulio pabaiga ar atsilima.. bet nesmagu nesmagu visu milijonu zmoniu akivaizdoi ziureti koki jie susidomeje apie pasaulip pabaiga ir atsilima pirkdami prekes kainuojancias tukstanciais kad padetu "brangiai zemeliai"
ligonis 2010-01-19 17:42
Laras_UK: jei ne del pasaulinio atsilimo, tai bent del tvarkos verta pasistengt buti protingesniem. kiek siuksliu meta visur kur netyngi. kaip visi ziuri tik, kad sau naudos gautu. taipir stato gamyklas, kurios naudoja energija gauta is nesvariu elektriniu. poto tenka kvepuot visokiom nesamonem. stato didesnius namus kuriuose telpa daugiau gyventoju(nes tie gyventojai moka pinigus) visiskai ignoruodami fakta, jog taip tuos gyventojus is leto pasmerkia badavimui. juk maistas neatsiranda tik padavus pinigus - maista reikia augint, jam reikia ploto(daugiau gyventoju - maziau ploto maistui lieka)... ir t.t. esu tikras, kad savo gyvenime pamatysiu tuos laikus, kai susivoks, kad reikia tvarkingiau gyvent.
kentas 2010-01-19 17:43
cia kalti tik amerikonai del krizes, del ju nesveiko vartojimo ir busto paskolu....jie galvoja tik apie save, mato tik savo stora sikna, o kas toliau tai nusispjauti...
Tetija 2010-01-19 17:43
Niekada jie nenustos apie tai kalbėti, net jei išsiaiškins, kad žmonija niekuo dėta - vis tiek kaltis savė dėl klimato kaitos, nes žmogu siš prigimties yra egocentrikas.. manau kad tikrai reiktų mažinti vartojimą ir gamybą, bet ne todėl, kad išgelbėtumėm Žemę, o todėl, kad mažiau terštumėm savo aplinką (nes sutvarkyti lb tingi), o taip pat, kad atsirastų daugiau ramybės gyvenime, moralės ir pan:) manau vartojiškumo visuomenė labai kenkia mums kaip asmenybėms..
Robertas 2010-01-19 18:17
Deja, iš tavo gramatikos "išsimokslinimu" tikrai nekvepia (tai, kad gyveni UK, nepasiteisinimas). Be to, niekas čia apie jokią pasaulio pabaigą nešneka. Tiesiog teigiama, kad vartojimas yra didesnis nei turimi resursai. O kad tai prie gero neprives, niekam nepaslaptis.
uodas 2010-01-19 18:41
koks skirtumas kad sumazinsi vartojima, jei musu uz 20metu jau virs 10mlrd bus ir toliau skaicius augs - taigi visvien blogai - esme musu skaičiuje, o ne vartojime iseitis viena priverstinis vyru serilizavimas - 1 šeima = 1vaikas, po 20metu iš 7milrd taptu 3,5mlrd o cia jau kvepuoti žeme gali mes juk parazitai neeiliniai
Laras_UK 2010-01-19 18:54
atsiprasau del gramatikos, rasiau budamas universitete tai labai skubejau
Wolfy 2010-01-19 18:57
Mes ne gamtai kenkiam,o patys sau bloga darom.Zeme,tai musu namai,o mes juos terseme ir naikiname,tai cia niera del ko dejuoti,kad patys sau kenkiam.Ateis laikas ir galbut zmogus supras,kad tik sau bloga daro ir tada gal prades protingiau gyventi.
SaliamonXP 2010-01-19 19:12
Cia bendram isprusimui, kas musu laukia Paskaitoje paprastai ir aiskiai aptariama vartojimo/augimo ekonomika, populiacijos augimas ir pagrindines siu reiskiniu pasekmes. "Anyone up for disease or genoside? No?!" Sorry, jei kam atrodo, kad cia spamas
neworld 2010-01-19 20:22
O kas yra ta vartotojiška visuomenė? Ką turėtume daryti kad nebūtume vartotojiška visuomenė? Ar aš pragyvendamas mėnesį už 300lt patenku į šitą kultą? Kažkodėl aplink save nematau žmonių, kurie mėtytų maistą (išgedusias maisto vietas išpjauna ir valgo), kurie švaistytų benziną į kairę ir į dešinę. Daiktus remontuojasi, o neperka naujus. Kažkodėl manau kad čia kova su vėjo malūnais. Kažkas čia minėjo kad tingim susitvarkyti. Bet kas yra tvarkymasis? Aš tai įsivaizduoju šiukšlių surinkimas ir išvežimas į kitą vietą. Šiukšlės niekur nedingsta, kai tvarkomės. Jaučiu kas dien į aplinka patenka keli šimtai buteliukų fairy. Bet kaip šito išvengti? Drausti valgyti riebiai? O gal neplauti indų, arba juos grandyti? Dėl benzino tai suprantu, dauguma žmonių iš kiemo kojos nekelia be savo mašinos. "Mes darome viską kad tik nieko nereikėtų daryti". Dirbti tingime, daug ką atlieka mašinos naudodamos energiją. O žmonės daugiau gali laiko skirti pramogoms, taip švaistyti energiją ir resursus. Jeigu žmonės nepramogautų, daugelis liktume be darbo. Vėlgi būtų chaosas. Jeigu žmonės vietoj pramogavimo darytų tai ką daro mašinos, ar mums visiems užtektų ploto? Juk kiekvienas asmeniškai turėtume turėti kur pasidėti įrankius, kur pasidėti resursus. Juos laikytume vieno aukšto pastate (ne viskas tilptų), o tai irgi reikalauja vietos. O dabar juk resursai sandėliuojami kelių metrų aukšto ir į žemėje esančių pastatų. Vienam žmogui užtenka plotelio pasistatyti traktorių, padargus, o apdoroja žemės vietoj daugelio žmonių. Vienintelė išeitis kurią matau, tai įstatymiškai skatinti aplinkosaugą, t.y. skirti ne baudas, bet uždaryti įmones ir sodinti atsakingus direktorius į kalėjimus. Taip brangs elektra, benzinas ir t.t., vadinasi žmonės bus priversti taupyti.
Tetija 2010-01-19 20:38
neworld, pakalbėjai apie neturtingųjų klasę.. bet iš dalies pasakei ir tiesos, ypač kalbėdamas apie mašinas, valgį, darbą ir pramogas.. matai, tau atrodo katastrofa, nieko nespėtum jei nebūtų galima pavažiuot be mašinos iš darbo pas draugus.. o kaip tuomet mūsų seneliai gyveno?:) niekas jų nevežiojo, o gyveno, ir gyveno daug daug ramiau nei mes dabar.. Šiaip teko skaityti tokio autoriaus Bauman tekstą apie vartotojišką visuomenę.. tiesa, jis lyg ir filosofinis, bet labai daug tiesos atskelidžia, atrodytų, akivaizdžios.. Jis atkreipė dėmesį į taip, kaip vartojame, ty mes kažko užsigeidžiame (pagunda), nubėgam greitai nusiperkam, suvartojam/pavartojam ir poto suprantam, kad mums to visai niekam nereikėjo. Vartotojiška visuomenė žlugdo ne tik mūsų aplinką, bet ir mus pačius, šituo gal net labiau turėtumėm būt susirūpinę, nei kad teršiam gamtą, ir jos nevalom, beje kurios valymui yra sukurta nemažai nekenksmingų technologijų.. bet deja tik kalbant apie produkcijos atliekas, o ne tarkim apie užterštą orą, dėl to atsirandančių susirgimų ir pan.. Tačiau vienaip ar kitaip, skatindami antivartotojišką visuomenę turėtume kreiptis ne į vartotojus, o į gamintojus.. nes vienas vartotojas nieko nepakeis, ypač kamuojamas milijonų pagudnų parduotuvėse, reklamuose ir pan. Na gamintojai irgi nenorės tapt biednais, taigi ir toliau suksimės šitam rate.. tik kiek ilgai galėsim?
neworld 2010-01-19 20:57
Tetija, priešingai, aš bjauriuosi žmonėmis, kurie švaisto kurą į kairę į dešinę, kai pas draugą nueiti reikia tiek pat laiko, kiek išvaryti mašinai iš garažo, ją užkurti ir uždaryti duris. Visi markiau ir smerksiu, kurie važinėja nenaudingas 6l variklius turinčiais tankais (nors kažkodėl jie patys jas mašinom vadina). Tai va, aš pasakiau išeitį. Gamintojai būtų priversti ne tik tausoti gamtą, ir gaminti kokybišką produkciją, kurią būtų galima nesunkiai remontuoti ir eksploatuoti bent 5 metus. Ką apie tai mano tikri vartotojai puikiai atsispindi: http://www.topzone.lt/nauja-amd-ati-vai ... ment-21162 Gerai veikiančios vaizdo plokštės keičiamos kas metus, o kur dingsta pakeistos? Kiek žinau jos mirksta Kinijos, Indijos upėse, o žmonės priversti naudoti šią "technologijų" arbatą, nors jie nėra niekuo blogesni už tuos, kurie perka tais vaizdines. "Tačiau vienaip ar kitaip, skatindami antivartotojišką visuomenę turėtume kreiptis ne į vartotojus, o į gamintojus." Tikra tiesa, nes juk kažkur uždirbtus pinigus turime suvartoti, o kai bus gaminama ekologiška ir patvari produkcija (tačiau brangi), tai mes suvartodami tuos pačius pinigus gamtą teršime mažiau.
Tetija 2010-01-19 21:05
Tiesą pasakius manau, kad jei gamintumėm tiek kiek reikia, one maximalų kiekį, kai pusė produktų (konkrečiau maisto) yra išmetami, tai pati kaina kristų.. galbūt moderniam žmogui tai ir atrodo labai nepatogu, bet nematau tame didelės problemos. Pats laikas būtų biški atsigauti.
Belzebubas 2010-01-19 21:09
Sakai 1 šeima = 1 vaikas, bet tada pagalvokim kokia tai krize sukels po kokiu 40 metų: koks 15% suaugusių išlaikys 85 % vaikų ir senelių. Idomu kaip Kinijai sekasi su ta 1 vaiko politika
neworld 2010-01-19 21:10
Maisto produktai aš manau yra mažu mažiausia problema, nes maistas be konservantų greitai pūna ir neriekia Kinijos upėse rauginti jo. Tik tiek, kad sunaudotas benzinas ir kiti resursai pagaminti pertekliniui maistui irgi yra švaistomi veltui
neworld 2010-01-19 21:12
Mažiau reikia prie kompiuterio sėdėti ir į parduotuves su mašina važinėti, tada ir būdamas senas galėsi puikiai save išlaikyti. Be to, dirbančiųjų bus tikrai daugiau negu 15%