Saulėje užfiksuotas itin galingas žybsnis  (8)

Saulėje užfiksuotas stipriausias per pastaruosius metus žybsnis – pats galingiausias nuo 2007 m. birželio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė procesus Saulėje stebintys Rusijos TESIS observatorijos programos mokslininkai. Pasak jų, jis prasidėjo vakar popiet ir truko maždaug 2 valandas. Žybsniui buvo suteikta M2,3 kategorija.

Saulės žybsnių stiprumas žymimas raidėmis ir skaičiumi pagal GOES klasifikaciją. Raidės A, B, C, M ir X žymi penkis stiprumo lygius – nuo mažiausio iki didžiausio, o skaičiai – laipsniškumą kiekvienoje kategorijoje. C raide žymimi santykinai silpni žybsniai, o M - vidutiniai.

Ankstesnis pastarųjų metų rekordas buvo užfiksuotas 2009 m. gruodžio 16 d. – tada įvyko C,53 kategorijos žybsnis.

Mokslininkai kol kas nežino, kurioje iš dviejų šiuo metu Saulėje stebimų aktyvių sričių įvyko naujausias žybsnis. Viena iš jų, esančių šiaurinėje aktyvumo zonoje, šiuo metu traukiasi už Saulės horizonto. Šiai sričiai pagal GOES (Geostationary Operation Environmental Satellites) klasifikaciją suteiktas indeksas 1040. Antroji sritis, esanti pietinėje aktyvumo juostoje, jau rodosi iš už horizonto.

Mokslininkų teigimu, žybsniai Saulėje tampa vis galingesni, o intervalai tarp jų – trumpesni. Prieš įvykstant naujausiam, buvo užregistruoti dar du – C5,2 ir C4,9 kategorijos žybsniai. Pasak TESIS programos specialistų, galima tikėtis, kad artimiausiu metu Saulėje gali pasibaigti neįprastai ilgai užsitęsęs minimalaus aktyvumo periodas. Paskutinį kartą žymus mūsų žvaigždės aktyvumo stiprėjimas buvo fiksuojamas 2009 m. gegužės mėnesį, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: