Keistas Saulės aktyvumo mažėjimas tęsiasi  (23)

2008 m. fiksuotas ekstraordinarinis Saulės aktyvumo mažėjimas šiemet ne tik nesiliovė, bet dar labiau sustiprėjo, tvirtina JAV heliofizikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Goddardo kosminių skrydžių centro Saulės fizikos specialistai pareiškė, kad dabar stebimas Saulės aktyvumas yra mažiausias nuo pat 1913 m., ir toliau mažėja, pranešė naujienų agentūra UPI.

Heliofiziko Deano Pesnello teigimu, 2008 metais dėmių Saulėje nebuvo 266 dienas, tai yra, maždaug 73 proc. viso laiko. Pasak mokslininko, „ramesnė“ Saulė buvo tik 1913 m., kai dėmių nebuvo 311 dienų.

Kai kurie mokslininkai šį faktą laiko patvirtinimu, kad 2008 m. Saulės ciklas buvo pasiekęs savo minimumą. Tačiau D. Pesnellas su tuo nesutinka: per 90 pirmųjų 2009 m. dienų dėmių Saulėje nebuvo matyti net 78 dienas, arba 87 proc. viso šio laiko.

Be to, kosminis zondas „Ulysses“ užfiksavo 20 proc. sumažėjusį lyginant su 1995 m. Saulės vėjo stiprumą. Jis pats mažiausias nuo septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, kai buvo pradėti tokie matavimai, pradžios.

NASA duomenimis Saulės šviesumas nuo 1996 m. pasiekto jos ciklo minimumo jau sumažėjo 0,02 proc. matomoje spektro dalyje ir 6 proc. ultravioletinės šviesos diapazone.

Saulės fizikų sukurti Saulės aktyvumo modeliai pateikia prieštaringus duomenis apie tai, kada turėtų pasibaigti minimalaus Saulės aktyvumo periodas. NASA tai aiškina paprastu argumentu: niekas iki galo nesupranta, kokie fizikiniai procesai lemia Saulės ciklo trukmę, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: