Didžiulės Saulės audros gali paralyžiuoti ekonomiką, perspėja ekspertai (Video)  (52)

Vakarų šalių vyriausybės raginamos ruoštis galimai Saulės „superaudrai“, galinčiai sukelti pasaulinio masto technogeninę katastrofą. Ekspertų teigimu, galingas Saulės žybsnis per 90 sekundžių pusę JAV teritorijos paliktų be elektros energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos vyriausybė taip pat raginama pradėti ruošti veiksmų planą, kaip veikti Saulėje kilus smarkiai audrai, kuri galėtų „užtrumpinti“ šalies elektros perdavimo tinklą ir sukelti pavojingą maisto ir geriamojo vandens trūkumą, rašo dienraštis „Daily Mail“. Kaip Saulės audros veikia elektros linijas ir kitą įrangą, galima paskaityti šiame išsamiame straipsnyje. Mokslininkai perspėja, kad pavojinga audra Saulėje gali kilti „bet kuriuo metu“.

Buvęs leiboristų ministras Grahamas Stringeris parlamente pareiškė, kad D. Britanija turi būti pasirengusi 1859 m. Saulėje kilusios audros, kuri visame pasaulyje paralyžiavo didžiąją telegrafo ryšio sistemos dalį, pasikartojimui.

Pasak G. Stringerio, tokio stiprumo audra mūsų dienomis galėtų išvesti iš rikiuotės visas elektros tiekimo linijas, o tai savo ruožtu nutrauktų vandens bei maisto tiekimą ir sukeltų suirutę transporte. Šalyje susidarytų nepaprastoji padėtis.

1859 m. Saulėje kilusi didelė magnetinė audra, pavadinta „Carringtono įvykiu“, sukėlė neregėto stiprumo pašvaistes, kurios buvo matomos net Floridoje. NASA užsakymu parengtame tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos sausio mėnesį, teigiama, kad galingi Saulės plazmos pliūpsniai, vadinami Saulės vainiko medžiagos išmetimais, gali sukelti elektromagnetinius trikdžius, kurie sujauktų elektros tiekimo sistemas ir sukeltų chaosą šiuolaikinėmis technologijomis paremtose gyvenimo srityse.

JAV mokslininkų teigimu, stipri audra Saulėje per 90 sekundžių paliktų pusę šalies be elektros, dar po 90 dienų – be akmens anglies, ir esą prireiktų viso dešimtmečio tokios audros ekonominėms pasekmėms pašalinti. Nuostoliai tokios audros atveju esą siektų maždaug 1,8 trilijono dolerių – ir vien tik per pirmuosius metus.

Kad tokia prognozė apie Saulės Žemėje sukeltą technogeninę katastrofą nėra mokslinė fantastika, patvirtina ir Europos kosmoso agentūros „Space Weather Programme“ programos vadovas geofizikas Mike‘as Hapgoodas, teigia dienraštis.

„Aš nemanau, kad JAV nacionalinės mokslų akademijos tyrimas – tai panikos kėlimas. Tai nešališka ir subalansuota ataskaita“, - pareiškė jis.

XXI amžiuje žmonių gyvenimas labai priklauso nuo elektrotechnika ir elektronika paremtų technologijų, tačiau tokia priklausomybė, anot mokslininkų, visuomenei kelia pavojų dėl galimos „globalinės katastrofos“, kurią sukeltų elektros tinklus paralyžiuojanti smarki audra Saulėje. Jos išmesti plazmos pliūpsniai išvestų iš rikiuotės elektros perdavimo linijas, kurios tarsi antenos sugertų jų energiją ir tuoj pat sukeltų perkrovimus.

Norint atkurti Saulės audros paralyžiuotus elektros tinklus, reikėtų pakeisti sugadintus transformatorius, tačiau naujiems pagaminti reikėtų mažiausiai vienerių metų.

Šiuo metu, pasak dienraščio, pats svarbiausias Saulės aktyvumą stebintis palydovas „Advanced Composition Explorer“ (ACE) gali prieš 15 – 45 minučių perspėti apie geomagnetinės audros pavojų, o elektros energijos bendrovėms reikia 15 minučių, kad galėtų paruošti savo tinklus „kritiniam atvejui“. Tačiau, pasak mokslininkų, „Carringtono įvykio“ metu Saulės audra Žemę pasiekė greičiau nei per 15 minučių.

JAV mokslininkų perspėjimas šalies vyriausybei sukėlė karštas diskusijas, tačiau tyrimui vadovavęs Kolorado universiteto Atmosferos ir kosmoso fizikos laboratorijos direktorius daktaras Danielis Bakeris tikisi, kad jo išvados privers politikus veikti.

„Mes vis labiau ir labiau artėjame prie galimos katastrofos slenksčio“, - mano jis. Šiuos nuogastavimus dar labiau sustiprina neįprastai rami dabartinė Saulė - jos aktyvumo ciklas jau gerokai vėluoja ir baiminamasi, jog įvyks "sprogimo efektas".

Štai kaip iš arti atrodo Saulės observatorijos SOHO užfiksuota stipri magnetinė audra, kilusi Saulėje 2001 m. balandžio pradžioje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (52)

Susijusios žymos: