Aleksandrą Didįjį saugojo laminuoti lininiai šarvai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Azuolas 2010-01-25 16:10
Tie "baisūs" šarvai, su kuriais negalėdavo atsikelti nuo žemės buvo skirti tik riterių turnyrams. Mat ten buvo svarbiausia žmogaus saugumas. Tokį imobilų metalo gabalą ant arklio užkeldavo su keltuvais, o judėjimo didelio nebuvo: tereikėdavo tik savo milžinišką ietį pasukti į priešininką ir įsibėgėti. Karuose naudojami šarvai buvo daug lengvesni. Nors ir varžydavo judesius, tačiau galėdavo ne tik normaliai atsikelti, judėti, bet ir pasikapoti su kardu. Kare iš tokių "imobilių" šarvų tikrai jokios naudos. Ne tik nelabai pakariausi, bet nelabai ir pasitampysi iki europos krašto (tuo labiau, kad paskui reikės statyti visokius keltuvus, kiekvieną kartą norint užlipti ant arklio). Be to tokie šarvai tuo metu buvo nepaprastai brangūs. Beveik tas pats, lyg šiais laikais koks tankas.
Nightbringer 2010-01-25 17:38
Ar skaitei komentarus? Mes jau išsidiskutavome apie tai. Riteriams užtekdavo įsibėgeti ir rėžtis į lengvuosius pėstininkus ar lengvaja kavalerija ir jau laimėdavo. Apversti tokius "tankus" būdavo labai sunku ir net jei pavykdavo, tai atsiras dar vienas riteris, kuris apgins jį. Mobilumas aišku buvo jų labai prastas, bet jo ir nereikėjo viduramžuose. It riteri ant arklio gali užkelti žmonės.
MarkizasBarabasas 2010-01-25 18:36
Nepasakysiu kuriame muziejuje, bet lietuvoje yra viduramžių riterio sunkiųjų šarvų kompektų (nepilnų). Aš tada muziejuje nusijuokiau, kad būtų idomu kaip su tokiais judėt možna, ar patogūs, tai man gidė pasakė, kad užsidėčiau ir sustingčiau kaip akmuo, nes pilno komplekto masė viršijo 80kg (galiu smarkiai prašauti, nes tai sena istorija, bet jie svėri tikrai ne 35kg ;o) Kas dėl tų 35kg tai čia visiškai nusikalbi... Dabartinė kareivio ekipiruotė sveria 25-35kg ir čia mes kalbame apie medžiaga, o tais laikais buvo net ne aliuminis, o geležis. Tarpkitko, tie riteriai, tais laikais ir buvo šiuolaikinių tankų atitikmuo. Kainos buvo saliginai atitinkamos (paruošti pėstininką ir sunkiosios artilerijos vienetą tada ir dabar). Vat variantas, kad riteriai atliko daugiau tarano funkciją ir objekto, kuris atitraukdavo strėlių ugnį nuo lengvųjų pėstininkų man skamba realiausiai. Dėl husarų nesu tikras, bet man regis jų šarvai buvo lengvi, t.y. ne tokie kaip viduramžių sunkiųjų riterių. O dabar offtopic klausimas, kuris katik iškilo ;D Kaip su tais lakštiniais šarvais reikėdavo eit pasisiot ? negi reikdavo visą tą geležį nusirinkti nuo savęs ;o ?
Azuolas 2010-01-25 18:43
MarkizasBarabasas 2010-01-25 19:40
DD Ąžuole, tu angliškai nemoki DDD.... "Tournament armour is always heavier, clumsier and more protective than combat armour. " verčiu: Turnyriniai šarvai visada būdavo sunkesni, griozdiškesni ir saugesni nei naudojami kovose Čia neparašyta, kad kovose naudoti šarvai buvo LENGVI, o turnyruose naudoti buvo SUNKŪS. Čia rašo LENGVESNI ir SUNKESNI, kas, šiuo atveju, paneigia tavo pačio išsakytas mintis. Jei rašytum tokį pokštą gimtosios kalbos egzamine tai tau pažymėtų fakto klaidą ;D
nofuture 2010-01-25 21:06
Taigi geri geleziniai sarvai geriau nei lininiai. O Aleksandras bronziniu sarvu nenesiojo tikriausiai del dvejopu priezasciu - visu pirma jie ikaista greiciau siltame klimate ir apriboja kovotojo istverme ilguose musiuose. Antra geras generolas visuomet vilkes tokius pacius sarvus kaip ir jo kariai, kad pakeltu ju morale tarsi sakydama "mano gyvybe nera brangesne jei jusu, kodel tureciau ja labiau saugoti".
egiuss 2010-01-25 21:55
JIS TUREJO BRONZINIUS SARVUS!!!! Sitame straipsnyje gi raso kad senus sarvus sudegino kai gavo naujus gelezinius. Antra karta sakau, kad sarvai minimaliai trukdo judet. Reikia irodymo? Paziurekit betkokia rekonstruktoriu kova. Turnyriniai nuo koviniu skyresi savo svoriu ir isvaizda ir judesio galimybemis, bet reikia paminet ir tai kad buvo du turnyro tipai: 1. kovotojai su ietimis (jousting), 2. buhurtai kur buvo 1 vs 1 kovotojai, kurie kaudavosi bukais ginklais, taip pat kaip dabar kad yra. Juosting'uose buvo tikslas nuversti priesininka nuo arklio, todel yra netgi tokiu sarvu kuriose desine ar kaire ranke isviso nejuda. Nes jai nera reikalo judet. Kovos lauke - atvirksciai. Sarvai buvo lengvesni, bet yra saltiniu kad riteriai nesiojo salma ant salmo kad butent apsaugot nuo ieciu. Supraskit tai, kad kai kunas buvo pilnai apsaugotas, ji netgi su ietimis budavo sunku prakirst, todel issivyste kitokie ginklai pvz warhammer's (tai nera didelis kujis kaip kad holivude vaizduoja o plaktukas su smaigaliu vienam gale ir buku galu). Zmones, jei norit normaliai tai issaiskint, klauskit tu, kurie savo visa gyvenima tuo domisi. (siulau uzeit i puslapi rekonstrukcija.lt)
egiuss 2010-01-25 21:57
ir dar, lininiai sarvai taip pat yra pakankamai brangus, nes linas ir tais laikais nebuvo toks pigus, tuo labiau, klijai irgi kainuoja ir nera taip lengvai gaunami. Tiketina, kad dauguma nesiojo odinius sarvus, nes jie sveria panasiai o ir apdirbti tam tikru budu tvirtumu gali pilnai prilygti linothorax'ui. Svoris irgi panasus, bet kaina yra pigesne. Kas mano, kad kovos lauke sarvai trukdo judet, paziurekit sita filmuka: http://www.youtube.com/watch?v=xm11yAXeegg
MarkizasBarabasas 2010-01-25 22:08
Pritariu, kad perdaug įsivažiavau. Visgi, jei šalia nuorodos pateiki citatą tai ji turi atitikti nuorodos turinį ir pagrįsti išsakytą mintį, nemanai? Betkokiu atveju, kodėl tada man muziejuje aiškino, kad tie koviniai šarvai svėrė 80+ kg? Beje, tie šarvai, apie kuriuos kalbus aš, nebuvo lakštiniai, jie buvo žvyniniai. Ir paskutinis mano išsipisinėjimas, kaip sakai, šitoj temoj: "It is possible for a fit and trained man in armour to run after and catch an unarmoured archer" Nežinau, nebent Usain'as Bolt'as... arba lankininkas raišas.
egiuss 2010-01-25 22:16
begi tokiu paciu greiciu, tik sunkiau sustot patikek, bandziau pats su 16 kg ant savo peciu. muziejuj aiskino taip nes pati nezinojo siaip net patys sunkiausi jousting'o sarvai nesverdavo daugiau 60 kg.
Arns 2010-01-25 22:29
Dėl kainos, turbūt pamirštate jog viduramžiais tie riteriai visados buvo bajorai, smulkūs feodalai, didesniuose mūšiuose dalyvaudavo ir karaliai, tad negi pinigai buvo problema? egiuss, specialiai tau, citata iš šio teksto: "Kai Aleksandras, būdamas Indijoje, gavo 25000 naujų šarvų savo armijai, metraštininkai rašo, jog jis įsake sudeginti senuosius nudėvėtus šarvus. Toks įsakymas būtų logiškas tik tuo atveju, jei apsauginė apranga būtų pagaminta iš medžiaginio audinio, o ne metalo" Dabar dėl brozos ir įkaitimo. Na gal, bet Homero Odisėjoje ir Iliadoje kažkurioje vietoje rašoma apie graikus, kad saulėje spindi šarvai(Atsimenate filmą "Troja"? istorikai kaip vieną pagrindinių klaidų ir įvardiją, kad ten kažkokie nušiurę odiniai šarvai panaudoti). O kas buvo Makedonai? Tie patys graikai!(va dėl to Graikija ir ginčijasi su Makedonija dėl šios šalies pavadinimo, bei vetuoja bandymus stotį į ES ir NATO). Husarų šarvai buvo sunkūs, lengvais šarvais aprengti raiteliai vadinosi ulonai
nofuture 2010-01-26 00:31
1. Del citatu saltinio: tu ir vel issi... IMHO as is to saltinio copy pastinau tau i foruma, nes saltiniu tu nepasinaudojai. Ziurek Azuolo posta. 2. Kad ir kokie sarvai ten buvo, muziejuje tave apgavo. 3. O tu kita asmeni uzsisodink ant nugaros ir pabegiok. Ne taip ir sunku. Pazinojau zmoniu kurie tarnavo rusu desante, ten su kerzavais, automatu ir visa likusia ekipuote ~40kg begdavo krosa 10km ir begime nesitreniravusi zmogu galedavo lengvai aplenkti. Ne kiekvienas lankininkas Bolt'as. Taciau bene kiekvienas riteris buvo feodalas kurio pagrindine pareiga buvo atlikti karine prievole, todel jis karo meno buvo mokinamas nuo vaikystes tikriausiai kiekviena diena. Palyginimui isivaizduok juodo dirzo karate meistra, su 10-15 patirtim. Ar su suristom rankom jis tau sugebetu ikresti i kaulus?
Azuolas 2010-01-26 09:48
egiuss 2010-01-26 10:15
to Arns: Feodalams tai nebuvo problema pinigai, bet paprastiem zmonem tai buvo. Sitas straipsnis apima ir paprastus kareivius, kad jiem buvo duodami linothorax'ai, nors pilnai gali buti kad ten buvo ir odiniai sarvai. Jie irgi gi dega. Netikiu kad bronza gali daugiau kaip paprastas plienas, tuo labiau bronziniais sarvais buvo ne visas kunas apsaugotas, taigi nebuvo ant tiek karsta jiems. Husarai buvo sunkioji kavalerija, todel ir sarvuoti jie buvo pakankamai. Va pavyzdys: http://www.polishhussarsupply.com/siteb ... 20x555.jpg
Arns 2010-01-26 21:05
egiuss, atrodo vis dar nesupranti. Senovėje viskas buvo kitaip. Makedoniečio laikais, kariai buvo tarytum atskira kasta, žmonės kurių darbas yra karas. Pirkdavo viską iš savo pinigų, bet jei jų negaudavo, galėjo kada nori pasitraukti arba nevykdyti įsakymų. Viduramžiais buvo daug bajorų ir "plikbajorių"(visas turtas atitekdavo vyriausiajam sūnui, likusieji arba į vienuolyną arba į karinę tarnybą patraukdavo). Karaliaus šaukimu, susirinkdavo visi bajoriškos kilmės asmenys. Vėliau reikiant didesnių armijų, bajorams "minkštėjant", dažnai būdavo nustatomas skaičius kiek žmonių bajoras turi IŠRUOŠTI karinei tarnybai. Taigi, su pinigais problemų nebuvo. kaip minėjau, Petras I Europoje sumanė nuolatinę rekrutų kariuomenę, kada už juos viską pirkdavo valstybė. Anglai, berods Kromvelis, jau šaukė šauktinius ir prašė patiems nusipirkti ginklus, bent jau pačioje sukilimo prieš karalių pradžioje.