Baltymas FOX03a medicinai žada gražią ateitį  (5)

Kanados ir JAV tyrėjai išprendė pagrindinę genetinę paslaptį - kokiu būdu kai kurių žmonių DNR baltymas saugo juos nuo tokių ligų, kaip ŽIV. Mokslininkai aiškina, jog rastąjį baltymą, FOX03a, bus galima pritaikyti ŽIV vakcinos kūrimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ŽIV infekcija charakterizuojama kaip T-ląstelių lėtinė mirtis tam tikrose centrinėse atminties ląstelėse, kurios reguliuoja organizmo apsaugą nuo virusų visą žmogaus gyvenimą.

Tyrėjų grupė paaiškino, kodėl FOX03a baltymas yra gyvybiškai svarbus ŽIV infekuotų atminties ląstelių išlikimui. Šie paaiškinimai gauti tiriant tris žmonių grupes: vieni buvo su neigiamais ŽIV rezultatais, kita grupė su teigiamais, tačiau vis dar kontroliuojamais sindromais, ir trečioji grupė, kurių ŽIV infekcija nerodė jokių simptomų. Trečioji grupė tiriamųjų atrėmė ŽIV infekciją be jokio gydymo todėl, jog jų imuninė sistema pasinaudodama FOX03a baltymu sugebėjo apsaugoti atminties ląsteles.

Tyrimų grupės vadovas pabrėžė, jog tai pirmasis toks tyrimas su žmonėmis, kurio metu imuninė sistema buvo apsaugota nuo infekcijos bei tiksliai nustatytas FOX03a vaidmuo organizmo gynybiniame mechanizme. FOX03a atradimas leis mokslininkams išvystyti tinkamą terapiją ne tik dėl ŽIV, bet ir dėl kitų virusinių ligų, kurios silpnina imuninę sistemą.

Dar reikia atlikti daug smulkesnių tyrimų, todėl kolkas ne viskas yra detalizuota. Bet kokiu atveju jau teigiama, jog tai yra pagrindinis žingsnis suprasti tai, kokiu būdu mūsų imuninė sistema reaguoja į mirtinas infekcijas, tokias kaip ŽIV.

Iliustracijoje: AIDS viruso (ŽIV) kompiuterinis modelis

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: