Embrioninės kamieninės ląstelės tapo ląstelėmis, gaminančiomis insuliną  (0)

JAV mokslininkams pavyko gauti insuliną gaminančias ląsteles. Jas jie gavo iš embrioninių kamieninių ląstelių (hESCs). Gautosios ląstelės buvo sėkmingai implantuotos į peles. Atrodo, jog tai galėtų būti rimtas mokslininkų pasistūmėjimas į priekį, tobulinant naujus terapinius diabeto gydymo metodus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmojo tipo diabetą bei kai kurias antrojo tipo formas sukelia kasos beta ląstelių stoka. Šios ląstelės gamina insuliną - hormoną, kuris padeda kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje. Beta ląstelės taip pat yra kasos hormonus gaminančios ląstelės, vadinamos Langerheno (angl. „Langerhans“) salelėmis. Diabetas - tai liga apibūdinama kaip insulino trūkumas, bei gliukozės reguliacijos proceso sutrikimas. JAV nuo diabeto kasmet miršta 200 000 žmonių ir pagal mirtingumą tai yra septinta liga.

San Diego mokslininkams pavyko iš hESCs gauti nesubrendusį beta ląstelės pirmtaką. Naujai gautos ląstelės buvo implantuotos į peles, kuriose prieš implantaciją beta ląstelės buvo sunaikintos cheminiu būdu. Po 90 dienų gautas rezultatas - pelės perėmė naujųjų beta ląstelių savybes ir jos ėmė gaminti insuliną bei reguliuoti gliukozės kiekį.

Deja, šio metodo žmonėms pritaikyti dar negalima ir sunku numanyti kada tai bus įmanoma padaryti. Pagrindinė problema yra ta, jog keliose pelėse po tyrimo atsirado navikai. Taip pat gali kilti pavojus persodinant užkrėstas ar užterštas ląsteles. Neatmetama galimybė, jog persodintas hESCs ląsteles sunaikins gavėjo kūnas, tokiu pat būdu kaip sunaikino ir savąsias beta ląsteles.

Nors ateityje dar teks atlikti nemažai tyrimų, nėra abejonės, jog šis pasiekimas - jaudinanti pažanga. Tai pirmasis kartas, kai iš kamieninių ląstelių buvo pagamintos pilnai funkcines savybes turinčios žmogaus ląstelės.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: