Kad liktų neaptiktos imuninės sistemos, bakterijos naudoja maskuotę  (0)

Jungtinės Karalystės Jorko(York) universiteto mokslininkai identifikavo naują mechanizmą, kurį panaudodamos bakterijos lieka neaptiktos žmogaus imuninės sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mechanizmas, kurį galėtumėme pavadinti „nematomumo apsiaustu“, leidžia bakterijoms judėti mūsų kūne, visiškai neaptiktoms imuninės sistemos. Tokios, pavyzdžiui, yra Haemophilus influenzae bakterijos, dažnai vaikams sukeliančios įvairias ausų infekcijas. Universiteto biologai ir chemikai tyrinėjo, kaip bakterija užgrobia molekulę, kurią vėliau panaudoja kaip maskuotę, vadinamą sialiko rūgštimi (angl.„sialic acid“).

Dabar jau aptikta daugiau fermentų, kurie padeda efektyviau panaudoti sialiko rūgštį, esančią ant mūsų ląstelių paviršiaus. Kaip vienos bakterijos panaudoja sialiko rūgštį tam, kad užsimaskuotų, taip kitos bakterijos naudoja sialiko rūgštį kaip maisto išteklių - kitaip sakant, jos valgo mus iš vidaus!

Vyriausias tyrimų vadovas, teigia, jog kitas jų žingsnis turi būti naujų antimikrobų kūrimas, kurie leis kovoti su šiomis bakterijomis. Tyrimui buvo pasitelktas magnetinio rezonanso skyrius bei biologų technologinės priemonės.

Parengė: Evaldas

Parengta pagal: Bacteria use `Invisibility cloak` to hide from humman immune system

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: