Surastas originalus būdas augalams apsisaugot nuo patogenų  (0)

Boyce Thompson institute (BTI) augalų tyrėjai surado naują būdą, leidžiantį augalams reaguoti į patogenus, kurie sukelia įvairias ligas. Publikuoti rezultatai rodo, jog nuo šiol augintojai galės auginti augalus su geresniu pasipriešinimu patogenams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Normaliomis aplinkybėmis augalai turi gana didelį pasipriešinimo baltymų kiekį, vadinamų R baltymais, kurie reaguoja į patogenus. R baltymai sugeba išskirti signalinius, gynybinius hormonus aptikus patogeną. Jie taip pat gali “nužudyti” ląsteles aplink patogeną, taip sudarydamos neigiamas sąlygas patogeno sklidimui į greta esančias ląsteles.

Tačiau tyrėjams pavyko surasti tokį mutantinį augalą “Arabiposis”, kuris nesukėlė normalaus ląstelės nekrozės (organo arba jo dalies žuvimas, kai aplinkiniai audiniai dar gyvi) atsako, kuomet augalas buvo užkrėstas patogenais. Vadinasi kažkas sustabdė R baltymų veiklą.

Gilesnis šio mutantinio augalo tyrinėjimas atskleidė pakitimus geno ATP’azėje (angl.”ATPase”), fermente, kuris panaudoja ląstelės gaminamą energiją kitų cheminių reakcijų reguliavimui. Tuomet mokslininkai suprato, jog ATP’azė, vadinama CRT1, turi tiesioginį ryšį su trimis R baltymais. Vadinasi, galima ne tik slopinti, bet ir skatinti R baltymų veiklą.

BT instituto tytinėtojas Honkongas-Gu Kang sakė: “Kadangi iki šiol žinomų baltymų skaičius, kurie bendrauja su R baltymais, yra labai mažas, CRT1 atradimas bei charakterizavimas suteikia naujų žinių apie augalo ligos pasipriešinimo mechanizmą bei suteikia naujų galimybių pagerinant šią augalų savybę”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: