Mėgstantiems eksperimentus: natrio reakcija su rūgštimis (Video)  (0)

Natris – cheminis elementas, šarminis metalas, žymimas Na. Atominis skaičius – 11. Kambario temperatūroje – minkštas balkšvas metalas, ore iš lėto oksiduojasi, sudarydamas Natrio oksidą, pakaitintas – užsidega. Su vandeniu reaguoja, sudarydamas natrio šarmą (natrio hidroksidą), išskirdamas iš vandens vandenilį. Su rūgštimis ši medžiaga reaguoja greičiau. Kas vyksta natrį įmetus į skirtingos koncentracijos druskos ir azoto rūgštis, žiūrėkite toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimento metu naudotos 6M HCl, 12M HCl, 6M HNO3 ir 15M HNO3 (raide M žymima molinė medžiagos koncentracija). Tiesa, visas šioms reakcijoms reikalingas medžiagas rasti paprasčiausia tik mokyklų chemijos laboratorijose. Kaip matysite video, reakcija su 15M HNO3 yra greičiausia, o su 12M HCl - lėčiausia (netgi po 75 sekundžių natris nėra visiškai sureagavęs).

Norintiems eksperimentą atlikti savarankiškai privalu laikytis saugaus darbo su rūgštimis sąlygų - būtina saugotis, kad šios medžiagos nepatektų ant odos ir ypač - į akis. Jei rūgšties užtiško, pažeistą vietą patariama plauti didelio kiekiu vandens. Kaip tinkamai atlikti tokius bandymus konsultuokitės su chemijos dalyko mokytojais bei dėstytojais.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)