Mėgstantiems eksperimentus - karštas ledas namuose (video)  (9)

Iš karto perspėjame – redakcija negarantuoja saugumo atliekant tokį eksperimentą ir visą atsakomybę prisiimate jūs patys. Jei dar liko visiškai neišgąsdintų, galime pakalbėti ir apie karštą ledą. Tiesa, tema tokia labiau prie chemijos, bet kol nėra chemijos skyrelio, šis straipsniukas prisiglaus prie fizikos – vis tiek giminingos mokslo šakos. Nenuklystant nuo temos – kaip čia su tuo karštu ledu? Visas eksperimentas su komentarais parodytas video failuose, bet mes dar trumpai pateiskime lietuvišką „recepto“ vertimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, mes patys tokio eksperimentų nebandėm, tačiau paieškojus įvairiuose forumuose radome atsiliepimus, kad visai tai veikia. Toliau – trumpa santrauka to, ką pavyko iškapstyti internete apie šį eksperimentą namų sąlygomis.

Visų pirma, ko reikia norint pasigaminti karštą ledą? Vandens, šilumos šaltinio ir natrio acetato. Jeigu jūs jo neturite sausu pavidalu, kaip parodyta video intarpe, reiktų pirmiausia jį pasigaminti.

Taigi, kas tai yra natrio acetatas? Tai geriamosios sodos ir acto rūgšties mišinys. Žodžiui, buityje dažnai sutinkamos medžiagos. Tad natrio acetatą galima pasigaminti namie – pirmiausia sumaišomas įsotintas geriamosios sodos tirpalas (įsotintas tirpalas yra toks, kuriame jau medžiaga jau nebetirpsta), paskui į kitą indą įpilamas įsotintas acto rūgšties tirpalas. Taigi turime du indus su dviem skirtingais įsotintais tirpalais. Dabar geriamosios sodos tirpalą atsargiai ir nedidelėmis proporcijomis reiktų pilti į acto tirpalą tol, kol nustos išsiskirti C02 dujos. Kai tik dujos liovėsi skirtis, jūs turite paruoštą natrio acetatą. Šią reakciją galima užrašyti ir chemine lygtimi:

NaHCO3 + CH3COOH -> CH3COONa + CO2 + H2O

Toliau galime gaminti ledą. Užkaitiname iki virimo vandenį ir pamažu pilame į jį natrio acetatą tol, kol jis nenustos tirpti – kitaip sakant vėl gauname įsotintą tirpalą. Visą laiką ruošiamą tirpalą reikia nuolat maišyti. Vėliau jis atšaldomas iki kambario temperatūros, perpilamas į testinį indą ir...viskas paruošta! Tereikia prie tirpalo prisiliesti ir ledas susidaro akyse.. Kaip jau supratote iš gamybos technologijos, tai nėra paprastas ledas – tad jo laižyti ar į alų dėti neverta – rizikuotumėte savo sevikata.

Jei bandysite ir jūs, nepamirškite atsargumo – mes saugumo negarantuojame ir atsakomybės neprisiimame už galimus nelaimingus atsitikimus.

Informacijos šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(4)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: