Sugedusi marsaeigio „Opportunity“ „ranka“ gali nutraukti ekspediciją  (6)

Dėl Marso paviršių žvalgančio NASA marsaeigio „Opportunity“ robotizuotos rankos šarnyro variklio gedimo gali būti nutraukta visa jo ekspedicija, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad šiuo metu „Opportunity“ yra pusiaukelėje tarp Viktorijos kraterio ir Verde kyšulio. NASA inžinieriai bando išspręsti techninę marsaeigio problemą.

Problemos dėl robotizuotos marsaeigio rankos prasidėjo dar prieš pustrečių metų. Tuomet pavyko jas įveikti padidinus rankai tiekiamos elektros srovės stiprumą. Tačiau balandžio 14 d. techniniai sutrikimai dar labiau padidėjo. Po to, kai ranka pradėjo judėti, jos variklis netrukus sustojo, be to, gerokai greičiau, nei iki šiol.

Pasak NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje specialistų, jei šis šarnyras nepajudės iš vietos, marsaeigio manipuliatorius apskritai nustos funkcionavęs. „Opportunity“ „rankoje“ yra įmontuoti moksliniai instrumentai, tiriantys Marso grunto cheminę sudėtį. Kitais vertinimais viltis dar nėra galutinai prarasta, nes kai kuriuos tyrimus marsaeigis vis dar gali vykdyti.

Pranešama, kad „Opportunity“ liks stovėti vietoje tol, kol inžinieriai nebaigs diagnostikos procedūros ir nuspręs, ar leisti marsaeigiui toliau važiuoti su ištiesta ranka, ar vis dėlto stengtis ją suglausti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: