Marsaeigis "Opportunity" atlaikė Marso smėlio audras ir ruošiasi naujiems tyrimams  (4)

NASA marsaeigis „Opportunity“ ir toliau stulbina mokslininkus. Tiesa, stulbina gerąja žodžio prasme - daugiau nei tris metus be jokių didesnių gedimų kartu su marsaeigiu „Spirit“ tyrinėjo raudonosios planetos paviršių. Negana to, jog jie ir taip pragyveno savo "garantinį" laikotarpį kelis kartus, bet ir sugebėjo atsilaikyti prieš Marso siųstas negandas. Šią vasarą „Opportunity“ misijai buvo iškilęs labai didžiulis pavojus - birželio pabaigoje kilusios milžiniškos smėlio audros grasino sunaikinti marsaeigį, tačiau jis ne tik ją pergyveno, bet ir ruošiasi naujam žygiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie didžiulę Marso audrą ir marsaeigiams iškilusį pavojų mes jau rašėme vasaros viduryje ir iki pat dabar niekas tvirtai nežinojo ar "Opportunity" pajėgs toliau tęsti savo tyrimus. Pasirodo, jog nieko baisaus neįvyko ir marsaeigis ėmėsi dar liepos mėnesį suplanuotos misijos - nusileidimo į Viktorijos kraterį. Viktorijos kraterį "Opportunity" pasiekė dar iki audros pradžios ir spėjo apvažinėti dalį jo šlaito. Lygšiolinių tyrimų žemėlapius galite pažiūrėti čia.

Dabar pranešama, jog Marso audra nurimusi ir atmosfera baigia išsivalyti nuo smėlio dulkių. Tad marsaeigio saulės baterijos vėl gali pilnai funkcionuoti aprūpindamos aparatą visa judėjimui reikalinga energija.

Planuojama, jog jau pačią pirmą dieną keliaudamas į Viktorijos kraterio dugną "Opportunity" nusileis iki pat apačios - tol kol visi jo šeši ratai pasieks plokšumą.  Ir tik tuomet marsaeigis pabandys išvažiuoti atgal ant kraterio krašto - tai leis nustatyti kaip gerai ratai sukimba su grunto paviršiumi.

Kaip Marsaeigiui seksis, mes dar būtinai parašysime kitose naujienose.

Plačiau: Марсоход Opportunity начал спуск на дно кратера Виктория

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: