„Darom 2008“ – mažiau kalbų, daugiau darbų  (12)

Besiritanti per žiniasklaidą akcija „Darom 2008“ pasiekė ir mus – ta proga ir mes ją kažkiek stumtelėsim ir palinkėję gero vėjo ir geros talkos, siųsim tolesnei kelionei. Apie ką mes čia? Apie spontaniškai organizuojamą akciją pavasario apsivalymui, lenktynes su lėtapėdžiais (bet visur pirmaujančiais) estais ir pagaliau Gineso rekordų knygą bei linksmą nuotaiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neaišku, ar ši akcija būtų pristatyta mūsų portale, jei ne vieno iš mūsų skaitytojo, Juozo paraginimas, atsiųstas į redakcijos elektroninį paštą. Didelis dėkui jam už tai – visai nepelnytai praleidome pro akis tokią šaunią iniciatyvą. Tad nusprendėme, jog galbūt dalis ir mūsų skaitytojų bus neatkreipę dėmesio į visai nesenai gimusią akciją.

Nuo ko reikėtų pradėti istoriją? Turbūt nuo originaliųjų estų. Štai kaip estišką iniciatyvą aprašė naujienų portalas delfi.lt:

Estija ir vėl bandys padaryti tai kas sunkiai įsivaizduojama. Projektas “Darom 2008” (estiškai “Teeme 2008” planuoja gegužės 3-ąją per vieną dieną iš Estijos miškų, nelegalių sąvartynų ir paežerių išvežti visas šiukšles – net 10 tūkst. tonų ir siekti rekordo.

Akcijai, estų skaičiavimais, būtina sumobilizuoti 40 tūkst. žmonių armiją.

Visoj Estijoj yra vos virš 1 milijono gyventojų, taigi šioje masinėje mobilizacijoje-talkoje turėtų dalyvauti bent kas 25 estas . Net ir tokiu atveju, vienam talkininkui teks iškuopti ir sukrauti po 250 kg šiukšlių, ir bus surinkta po 10 kg šiukšlių kiekvienam statistiniam estui.

Štai kaip estišką projektą pristato jo organizatoriai: "Nuo tada kai Estija atgavo savo nepriklausomybę, nelegalių sąvartynų kūrimas mūsų miškuose tapo didele problema. Tai ne vien materialios šiukšlės, bet ir žmonių mąstymo būdas, kuris leidžia jiems elgtis su mūsų gražiais miškais kaip su jų privačia šiukšlių dėže... Mes tikime, kad mobilizavę daug savanorių į masinę akciją, remiamą plačios žiniasklaidos kampanijos, mes transformuosime Estiją!“

Oficiali akcijos pradžia Estijoje – kovo 21 diena. Šią dieną įvyko oficiali spaudos konferencija pristatanti projektą ir tik tuomet internete pradėta registruoti būsimuosius dalyvius. Visiems savanoriams surinkti estai pasiliko lygiai 7 savaites laiko.

Ši nuostabi kaimynų iniciatyva užkabino ir aktyvius lietuvius – nors ir vėluodami, bet mūsų tautiečiai taip pat ėmė organizuoti analogišką akciją, pavadintą „Darom2008“. Žaibiškai sukurta registracijos elektroninė svetainė (startavusi balandžio 8 d.), kurioje publikuojama visa su akcija susijusi informacija. O ar mes besuspėsime?

“Nors mes tam ir turime tik 4 savaites, o estai net 7, tačiau, kadangi Lietuvoje yra 3 kartus daugiau gyventojų, pas mus ir šiukšlių turėtų būti bent 3 kartus daugiau. Galų gale estai vis tiek bus priversti kapituliuoti, kadangi pas juos neužteks šiukšlių” – sako akcijos organizatoriai Lietuvoje.

Skirtingai nuo estų, kurie visus nelegalius sąvartynus – net 10 tūkst. “objektų” – sužymėjo specialiame su palydovine navigacijos sistema susietame žemėlapyje, kad gegužės 3 d. būtų lengviau juos rasti ir organizuoti šiukšlių išvežimą, lietuviai turės tik paprastus žemėlapius, o ir kitų daiktų (pirštinių, transporto) kartais gali pritrūkti, tačiau ar tai didelė problema? Svarbu, jog pakaktų entuziazmo ir noro ne tik neatsilikti nuo kaimynų, bet ir savo pastangomis aptvarkyti visus Lietuvos užterštus kampelius.

Estijoje akciją remia Prezidentas, aplinkos apsaugos ministras, žiniasklaida, savivaldybės, stambiosios kompanijos – puikus pavyzdys lietuviams, kaip reiktų organizuoti tokią talką. O gal per ateinančias savaites iki gegužės 3 d. prie iniciatyvinės grupės prisijungs ir Lietuvos valdininkai bei verslininkai?

Nors Lietuvoje akcija dar tik įsivažiuoja, tačiau idėją palaikančių žmonių atsiranda gan sparčiai – praėjus 4 dienom nuo lietuviškos registracijos svetainės starto, joje užsiregistravo beveik 3000 savanorių. Įvertinant informacijos sklaidos inerciją ir akcijos spontaniškumą, tai visai neblogi rodikliai. Galbūt tikrai, lietuviai moka ne tik teršti, bet mokės ir išvalyti aplinką?

Ką reikėjo pasakyti – pasakėme. Toliau kiekvieno asmeninis sąžinės reikalas ar tiesiog kalbėti kaip viskas blogai ir kaip mes teršiame gamtą, ar visgi imti ir kažką padaryti asmeniškai nuo savęs. Tuo labiau, jog ir mūsų portale nuolatos pasirodo straipsnių apie didėjantį užterštumą, klimato kaitą, nykstančias gyvūnų rūšis, kosmines šiukšles – komentaruose sulaukiame nemažai diskusijų, smerkiančių tokią žmogaus veiklą. Tad sekantis žingsnis visiems paskirti bent vieną dieną ir drauge sumažinti šiukšlių kiekį bent jau savoje valstybėje.

Nepaminėjome tik vieno – visi akcijos dalyviai po apsišvarinimo bus sukviesti į koncertus. Lietuviškos akcijos rengėjai teigia, jog skirtingai nei Estijoje, kur bus organizuojami tik trys koncertai, pas mus jų bus bent 5, o gal ir 10 koncertų iš karto – bent kiekvienoje apskrityje po vieną.

Tai ką, susitiksime gegužės 3 dieną prie pamiškėje paliktos šiukšlių krūvos. Iki!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)