Geoterminės energijos šaltinį galima surasti pagal helio izotopus  (6)

Geoterminė energija kaip ir kitos alternatyvios energijos rūšys šiais laikais vis labiau populiarėja. Tai skatina tiek neatsinaujinančių resursų mažėjimas ir kainų augimas, tiek ir ekologiškų energijos šaltinių paieška. Geoterminės energijos prigimtis labai paprasta – tai žemės gelmėse esantis įkaitęs vanduo, iki kurio padarius gręžinį galima į paviršių pompuoti įvairios temperatūros vandenį. Na, kur jį panaudoti, turbūt aiškinti neverta. Pagrindinė problema kaip aptikti tokio vandens šaltinius – dabar naudojami gręžiniai arba palydovinės nuotraukos yra pakankamai brangus metodas. Tad šis naujas mokslininkų atradimas turėtų nudžiuginti geoterminės energijos gerbėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naują metodą, padedanti greitai surasti geoterminės energijos šaltinį, sukūrė Mack Kennedy iš Berklio laboratorijos ir Matthijs van Soest iš Arizonos universiteto (Arizona State University).

Mokslininkai geoterminės energijos šaltinį nustato analizuodami paviršutiniuose vandenyse esančio helio izotopo kiekius. Pastarasis į paviršinius vandenis iš žemės gelmių patenka per plyšius, šaltinių kanalus ir t.t. vandens mėginiai imami taip, jog nekontaktuotu su oru. Po to mokslininkai įvertina tikslius helio-4 ir helio-3 kiekius.

Pirmasis izotopas randamas žemės plutoje, o antrojo, atvirkščiai, daugiausia yra mantijoje. Padidinta helio-3 kiekis vandenyje rodo, jog jis kontaktavo su medžiagomis, esančiomis žemės mantijoje. Taigi, helio-3 izotopu įsotintas vanduo rodo, jog jis prateka giluminiuose sluoksniuose netoli įkaitintos mantijos – vadinasi ir jo paties temperatūra turi būti pakankamai aukšta.

Tokie požeminiai kanalai gali būti aptinkami ne tik vulkaninio aktyvumo zonose, bet ir rajonuose, kur susiduria požeminės plokštės ir neretai įvyksta žemės drebėjimai. Tokiuose rajonuose jau galima tikslingai gręžti gręžinius ir pradėti nuolatinį geoterminės energijos naudojimą.

Plačiau apie šį metodą ir savo eksperimentus autoriai aprašo Berklio laboratorijos spaudos pranešime ir žurnale Science publikuotame straipsnyje.

Besidomintys hidrogeologija, čia gali perskaityti apie šį mokslą išsamų straipsnį.

Plačiau: Helium leads to geothermal energy resources

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: