Surastos „trimetrinio“ skorpiono žnyplės  (0)

Mokslininkams pavyko surasti didžiausias iki šiol žinomas senovinio skorpiono žnyples. Jų ilgis siekia apie 50 cm. Pagal mokslininkų skaičiavimus, šių gigantiškų žnyplių savininko ūgis galėjo siekti ne mažiau 2 metrų 46 centimetrų. Tokio dydžio skorpionui vidutinis žmogus turbūt tebūtų skani užkanda...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suakmenėjusias žnyples aptiko Markus Poschmann iš Vokietijos kultūros paveldo apsaugos departamento (Erdgeschichtliche Denkmalpflege). Atradimas padarytas Vokietijoje, šalia Prüm miesto esančiame karjere. Šis atradimas vienu mostu sumušė iki šiol atrastų nariuotakojų fosilijų dydžius – iki šiol buvęs rekordas pailgėjo 36 centimetrais.

Priminsime, jog nariuotakojams priklauso vėžiagyviai, voragyviai (šiai klasei priskiriami ir skorpionai) bei vabzdžiai. Surasto skorpiono fosilija priskiriama jūrinei skorpionų rūšiai Jaekelopterus rhenaniae. Fosiliją tyrinėti ėmėsi mokslininkai iš Bristolio universiteto (University of Bristol).

Mokslininkai spėja, jog šis eurypteridas (Eurypterida) – dabartinių skorpionų, o galbūt ir visų voragyvių išmiręs protėvis. Suakmenėjusios žnyplės amžius siekia 460-255 milijonus metų. Paleontologai spėja, jog tokiu laiku gyvavę nariuotakojai buvo žymiai stambesni už dabartinius atstovus.

Kai kurie mokslininkai mano, jog tokio didelio ūgio priežastis – didelis deguonies kiekis atmosferoje. Tačiau Simon Braddy nuomone, išspausdinta universiteto spaudos pranešime, tokį jūrinio skorpiono dydį lėmė menka tuometinių stuburinių gyvūnų konkurencija.

„Neaišku, kuo toks gigantas galėjo maitintis, - priduria paleontologas Erik Tetlie iš Jielio universiteto (Yale University), - juk šioje teritorijoje aptikti tik nedidelių gyvūnų likučiai, ilgiu neviršijantys 10 centimetrų“.

Kad ir kaip ten bebūtų, mokslininkai sutinka, jog tai toli gražu ne vienintelis gigantiško nariuotakojo pavyzdys. Atradimas detalei aprašytas žurnale Biology Letters mokslininkų publikuotame straipsnyje.

Fantastikos mėgėjams toks senovinis pasaulis turi labai imponuoti – ypač tuos, kurie skaitė knygų seriją „Vorų pasaulis“ – joje kaip tik pasakojama apie milžiniškus vorus, vabalus ir skorpionus (tiesa išaugusius dėl paslaptingų ateivių energijos), nukariavusius žmoniją ir tapusius tikraisiais pasaulio valdovais. Panašu, jog prieš kelis šimtus milijonų metų mūsų Žemėje taip ir buvo. Nežiūrint tos smulkmenos, jog žmogaus tuomet dar apskritai niekas nebuvo regėjęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: