Paslaptingas gėlių evoliucijos „sprogimas“ – klausimų kol kas daugiau nei atsakymų  (0)

Gaubtasėkliai auglai arba tiesiog mums įprastos gėlės pasižymi ne tik viliojančiomis spalvomis ir gardžiais aromatais. Jos yra labai didelė mįslė mokslui. Aišku, kaip ir visų kitų augalų, sandara ir pagrindinės savybės yra puikiai žinomos ir aiškinamos jau mokykloje. Tačiau gėlių evoliucija – didžiulį susidomėjimą keliantis klausimas. Pagrindinė to problema tame, jog gėlių rūšių yra labai daug, o atsekti tarpusavio ryšius nepaprastai sudėtinga – ypač dėl to, jog evoliucijos šuolis įvyko taip staiga, jog kai kurie biologai nebijo vartoti žodžio „akimirksniu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tikrą aiškumą gėlių evoliucijoje įnešė amerikiečių mokslininkai iš Teksaso universiteto (University of Texas at Austin) kartu su bendradarbiais iš gamtos istorijos muziejaus (University of Florida's Florida Museum of Natural History).

Su gėlių evoliucijos klausimais susidūrė dar Čarlzas Darvinas, pavadinęs šią problemą „didžiule paslaptimi“. Problemos esmę Teksaso universiteto profesorius Robert K. Jansen išdėstė taip: „Viena iš priežasčių, kodėl taip sunkiai sekėsi suprasti evoliucinius ryšius tarp gėlių rūšių yra ta, jog jų įvairovė stipriai pagausėjo per labai trumpą laiką“.

Šiais laikais žinoma apie 400 tūkstančių įvairiausių gėlių rūšių. Tiesiog keista, jog tokia gausybė skirtingų rūšių atsirado praktiškai vienu metu beveik prieš 5 milijonus metų. Nors iki to laiko gaubtasėklių įvairovė buvo žymiai mažesnė ir kas įdomiausia, nesikeitė apie 130 milijonų metų.

Norėdami suvokti, kas galėjo lemti tokį įvairovės šuolį, viena tyrėjų grupė ištyrė 61 geną iš 45 augalų rūšių, o kita – 81 geną iš 64 rūšių.

Deja, tyrimų rezultatai neleido absoliučiai tiksliai nusakyti kas galėjo lemti tokį gėlių evoliucinį šuolį. Tačiau remdamiesi gautais duomenimis mokslininkai spėja, jog tokius pokyčius galėjo lemti koks nors ryškus klimato pokytis. Galbūt šis klimato pokytis lėmė ne tik rūšių įvairovės šuolį, bet ir kai kurias vidines gėlių sandaros ypatybes.

Išsamiau mokslininkų tyrimai bus pristatyti sekančiame PNAS žurnalo numeryje.

Plačiau: Evolutionary 'Big Bang' Created Florist's Paradise

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: