Linijinė žmogaus evoliucijos teorija baigia sugriūti galutinai  (17)

Paleontologai 2000 metais Kenijoje atrado unikalių mūsų protėvių skeletų, sukėlusių diskusijų audrą tarp specialistų. Visgi septynerius metus apie tai buvo tylima, nes mokslininkai, ramiai tirdami radinius, kaupė įrodymus ir štai dabar publikavo straipsnį apie tai, jog šie skeletai tikrai yra unikalūs ir paneigiantys dalį evoliucijos teorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsios mokslininkės Mev Likei vadovaujama paleontologų komanda kasinėjimu metu Kenijoje aptiko du unikalius mūsų protėvių skeletus – vienas manoma buvo homo habilis (sumanusis žmogus), kitas homo erectus (stačiasis žmogus). Jei žinote žmogaus evoliucijos linijinę teoriją, tuomet nesunkiai galite sustatyti visus mūsų protėvius į vieną eilutę – seniausias dabartinio žmogaus protėvis yra homo habilis, kurį evoliucijoje pakeitė homo erectus, o jau paskui, kaip iki šiol manyta, nendartalietis ir galiausiai homo sapiens.

Pastaroji evoliucijos grandinė jau paneigta – atrasti neginčijami įrodymai, jog tiek homo sapiens, tiek ir nendartaliečiai gyvavo vienu metu. Todėl evoliucijos pakopa nuo homo erectus iki dabartinio žmogaus mokslui dengiama paslapties skraiste.

Negana to, dabartinis Likei tyrimas sudavė smūgį ir likusiai evoliucijos pakopai – pasirodo homo habilis bei homo erectus irgi gyvavo tuo pačiu laikotarpiu (prieš 1,5 milijonų metų ir ne trumpiau kaip 0,5 milijonus metų), tad jie negali būti vienas kito evoliucijos protėviais.

Apie tai kalba du radiniai, surasti palyginus netoli vienas nuo kito. Tai homo habilis ir homo erectus kaukolės, datuojamos to pačio laikmečio periodu. Šie padarai gyvavo netoli vienas kito, tačiau į tarpusavyje nekontaktavo. Manoma, jog homo habilis buvo vegetarai, o homo erectus nevengė ir mėsos raciono. Hominidai tarpusavio kontaktų vengė, panašiai kaip šiuolaikinių beždžionių šeimos, kurioms svetimų kompanija yra nejauki.

Dabar jau manoma, jog homo habilis ir homo erectus turėjo bendrą protėvį, gyvavusį prieš 2 arba 3 milijonus metų. Natūralu, jog tokie atradimai, suklibinę ilgai pripažintą teoriją, turėjo būti labai nuodugniai ištirti. Tuo ir užsiėmė pastaruosius 7 metus paleontologai. Įtarimų kėlė tai, jog homo erectus skeletas buvo žymiai mažesnis, už kitus iki šiol surastus šių humanoidų skeletus. Tad mokslininkams pirmiausia teko įrodyti, jog tai tikrai yra homo erectus, o ne kokia kita atšaka ar genetinė mutacija.

Nuodugniai išstudijavę skeleto sandarą ir sumodeliavę galimą būtybę, mokslininkai priėjo išvados, jog tai 18-19 metų moteriškos giminės skeletas, be jokių genetinių mutacijų ar kitų pažeidimų. Visgi mažas skeleto ūgis dar kėlė abejonių, tad mokslininkai nuodugniai analizavo kitų turimų 30 homo erectus skeletų sandarą. Pasirodo, šių humanoidų moterys pasižymėjo žymiai mažesniu ūgiu, nei vyrai. Ši savybė šiuos humanoidus atitolina nuo žmogaus, tačiau priartina prie gyvūnų.

Įdomu tai, jog mokslininkų nuomone, toks nevienodas ūgių išsibarstymas tarp skirtingų lyčių susijęs su poligamija. Jeigu gyvūnai palaiko monogaminius santykius, tuomet paprastai patelių ir patinų dydžiai yra panašūs (pavyzdžiui gibonai). Tuo tarpu poligamiją praktikuojantis primatai (gorilos, babuinai) yra žymiai didesni už savo pateles. Bet tai turbūt charakteringa tik beždžionėms, nes pvz. gaidys ne ką didesni už vištas, nors monogamijos nelabai mėgsta...

Taigi surastasis moteriškas skeletas tikrai priklauso homo erectus. Tuo tarpu dėl kito, homo habilis skeleto jokių diskusijų nekilo – jis idealiai atitiko šių humanoidų struktūrą. Pagal atliktą analizę aišku, jog skeletas priklausė jaunam patinui. Skeletui yra apie 1 milijonas 440 tūkstančių metų, o mokslas jau kurį laiką manė, kad ši rūšis išmirė prieš 1,7 -2 milijonus metų.

Taigi, homo erectus ir homo habilis gyveno vienu metu. Tad koks dabar lieka galutinis žmogaus evoliucijos medis? Su galimais protėviais, kurių tarpusavio sąryšiai nėra labai aiškūs. Gal dar pasirodys, jog nei vienas iš šių humanoidų nebuvo homo sapiens pirmtakai? O kas, jeigu iki šiol tik skandalingos žmogaus atsiradimo teorijos bus įrodytos?

Šaltinis: Палеонтологи в Кении сделали уникальные находки

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: