Prie Paukščių Tako pastebėta galaktika iš juodosios medžiagos  (20)

Naujos „Sloan Digital Sky Survey“ programos vykdymo metu gautos nuotraukos liudija, kad aplink Paukščių Taką sukasi nykštukinė galaktika, kuri, iš visko sprendžiant, sudaryta beveik vien tik iš juodosios medžiagos, skelbia „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje programoje dalyvaujantiems astronomas pavyko gauti didesnės raiškos nuotraukas, nei bet kada anksčiau. Remiantis jomis pavyko nustatyti, kad aplink Paukščių Taką sukasi beveik dvigubai daugiau nykštukinių galaktikų, nei buvo manyta. Dabar jų skaičius išaugo iki 24.

„Segue 1“ pavadintos nykštukinės galaktikos atradimas laikomas itin svarbiu dėl to, kad ji išsiskiria labai mažu šviesos ir masės santykiu. Ji yra milijardą kartų tamsesnė, nei pats Paukščių Takas.

Pasak ją atradusių astronomų grupei vadovavusios Jeilio universiteto (JAV) profesorės Marlos Geha, „Segue 1“ gali būti sudaryta iš tamsiosios medžiagos. Tokia prielaida remiasi faktu, kad milijonų saulių masės galaktika šviečia toli gražu ne taip stipriai, kaip turėtų.

„Aš esu sužavėta šio objekto. „Segue 1“ yra pats ryškiausias galaktikos, kurioje tėra vos keli šimtai žvaigždžių, tačiau turinčios sąlyginai didelę masę, pavyzdys. Tokios nykštukinės galaktikos mums suteikia labai daug informacijos apie galaktikų formavimąsi“, - sakė astronomė.

Tamsiosios medžiagos tyrimai astronomams labai svarbūs, nes manoma, jog ji sudaro apie 85 proc. Visatos masės. Nors tamsioji medžiaga nesugeria ir neskleidžia šviesos, galima tirti jos gravitacinį poveikį kaimyninėms žvaigždžių sistemoms.

Profesorės M. Geha vadovaujamos astronomų grupės atradimas netrukus bus paskelbtas „The Astrophysical Journal“ žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(4)

Komentarai (20)