Nutrūko ryšys su orbitiniu teleskopu "Hubble"  (6)

Spalio 14 dienai numatyta sudėtinga orbitinio teleskopo "Hubble" remonto misija netikėtai tapo dar sudėtingesnė. Praėjusį šeštadienį sugedo teleskopo valdymo ir duomenų perdavimo sistema. Aparatu nebegalima daryti nuotraukų ir jas perduoti į Žemę. Nors NASA neturi supratimo, dėl kokios priežasties tai įvyko, organizacijos atstovai sako, jog sutrikimui buvo kaip tik tinkamiausias laikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslinis vadovas Ed'as Weiler'is sako: "Pagalvokite, kas būtų jei šis gedimas būtų įvykęs praėjus dviems svaitėms po aptarnavimo misijos, kurios metu mes ten būtume sumontavę naujutėlaičius instrumentus ir būtume manę, jog pratęsėme erdvėlaivio tarnavimo laiką nuo penkerių iki dešimties metų. Ir staiga viskas būtų sugedę vos užsibaigus šiai misijai. Taigi tam tikra prasme, jei tai ir turėjo atsitikti, tai negalėjo atsitikti geresniu laiku".

NASA jau atidėjo "Hubble" aptarnavimo misiją kitiems metams, tikėtina vasario mėnesiui. Astronautams prie ir taip ilgo užduočių sąrašo teks įsirašyti ir dar vieną - pakeisti valdymo ir duomenų perdavimo modulius naujais. Laimei, iki to laiko mokslininkai galės komunikuoti su "Hubble" ir gauti iš jo nuotraukas naudodami rezervinę sistemą, kurią bandoma įjungti kaip tik šiuo metu. Tai gan komplikuota procedūra, kadangi rezervinės sistemos nebuvo įjungtos nuo pat "Hubble" misijos pradžios devintojo dešimtmečio pabaigoje. Jei šios posistemės įjungti nepavyks, kiekvieno mėnesio "prastova" programai kainuos apie 10 milijonų dolerių.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: