Blogas vadovavimas sukelia širdies ligas  (1)

Netinkamai savo darbą atliekantys vadovai gali padidinti riziką susirgti širdies ligomis savo pavaldiniams, rodo tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 3 tūkst. vyrų samdinių, rašo BBC.

Švedų mokslininkai aptiko stiprių sąsajų tarp blogo vadovavimo ir rimtų širdies ligų. Rizika susirgti širdie ligomis didėjo paraleliai darbuotojo darbo stažui įmonėje.

Mokslininkai aiškina, kad bloga savijauta darbe sukelia ne tik stresą, bet ir skatina žalingus įpročius, pavyzdžiui, rūkymą, o tai susiję su įvairiomis širdies ligomis.

Ankstesni tyrimai parodė, kad dėl nesąžiningai besielgiančių vadovų darbuotojams gali padidėti kraujospūdis, o tai taip pat susiję su širdies ligomis.

Naujausio tyrimo metu mokslininkai iš Karolinskos ir Stokholmo universitetų (Švedija) stebėjo 19–70 metų samdinių širdies būklę beveik dešimtmetį. Visų jų buvo paprašyta įvertinti savo viršininko vadovavimo stilių ir kompetenciją.

Darbininkai, kurie prasčiausiai įvertino savo vadovus, 25 proc. labiau rizikavo susirgti rimtomis širdies ligomis. O dirbantys ketverius ir daugiau metų, net 64 proc. labiau rizikavo susirgti širdies ligomis.

Anot tyrėjų, rezultatai nepriklausė nuo pasiekimų darbe, socialinės klasės, darbo krūvio, nesveikos gyvensenos ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)