Saugiai sugrįžusį NASA erdvėlaivį „Endeavour“ TKS stotyje pakeitė Rusijos krovininis laivas „Progress M-01“ (Video)  (0)

JAV daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“ ir jo septynių narių įgula sekmadienį saugiai grįžo į Žemę - po 16 dienų trukusios misijos, kurios metu Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) buvo padvigubinta gyvenamoji erdvė, jis nutūpė oro pajėgų Edwardso (Edvardso) bazėje Kalifornijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradicinėje tūpimo vietoje - Kennedy (Kenedžio) kosmoso centre Kanaveralo kyšulyje Floridoje - erdvėlaivis negalėjo nusileisti dėl prastų oro sąlygų. Palietęs žemę į šiaurės vakarus nuo Los Andželo esančioje bazėje, „Endeavour“ sustojo 13 val. 25 min. vietos (23 val. 25 min. Lietuvos) laiku.

„Sveiki sugrįžę į namus, jūs puikiai pabaigėte šią misiją“, - laivo vadui Chrisui Fergusonui (Krisui Fergiusonui) pasakė NASA skrydžių valdymo centro Hjustone pareigūnas Alanas Poindexteris (Alanas Poindeksteris).

„Džiaugiamės būdami čia, Kalifornijoje“, - atsakė Ch.Fergusonas.

Anksčiau A.Poindexteris įgulai pasakė, kad orų Kanaveralo kyšulyje prognozės ir kitą dieną neturėtų pagerėti, tad pareigūnams teko pakeisti erdvėlaivio tūpimo vietą.

Erdvėlaiviui reikėjo nusileisti iki antradienio - tą dieną būtų beveik pasibaigusios jo deguonies ir vandens atsargos, taip pat - išsieikvojusios elektrą tiekiančios vandenilio baterijos.

Ant tūpimo tako sakydamas trumpą kalbą, Ch.Fergusonas apie lankstą į saulėtąją Kaliforniją pasakė: „Galiausiai viskas susiklostė labai gerai“.

„Endeavour“ į TKS atgabeno daug naujos įrangos, įskaitant svarbią vandens regeneravimo sistemą, dvivietį miegamojo bloką, naują tualetą, virtuvėlę, treniruoklį ir kt. Atgabenti įrengimai ir būsimieji suplanuoti NASA daugkartinių kosminių laivų skrydžiai suteiks galimybę iki kitų metų birželio dvigubai padidinti TKS įgulos narių skaičių. Apie misijos pradžią ir gabenamą krovinį mes jau rašėme šioje naujienoje.

„Endeavour“ astronautai buvo 4 kartus išėję į atvirąjį kosmosą ir atliko kai kuriuos stoties techninės priežiūros ir remonto darbus – sutepė ir patikrino saulės elementų valdymo mechanizmus bei atliko kitus panašius darbus. Nors visi išėjimai baigėsi sėkmingai, šį sykį netruko ir kuriozinių detalių – netyčia pamesto įrankių krepšelio, kurio paieškos sudomino visą eilę astronomijos mėgėjų.

Misija užtruko viena diena ilgiau nei planuota – vėlavimą sukėlė netikėti atgabento vandens regeneravimo įrenginio gedimai – jis tai imdavo normaliai veikti, tai sugesdavo. Per papildomą dieną, pasak NASA atstovų, astronautai jį sutaisė, tačiau nežiūrint to į Žemę tyrimams buvo pargabenti beveik 7 litrai išvalyto ir į vandenį perdirbto šlapimo bei oro kondensato. TKS likę astronautai nesinaudos šiuo įrenginiu bent 90 dienų, pranešė NASA. Tiek laiko prireiks įrenginio veikimui orbitoje ir į Žemę atvežtų pavyzdžių kokybei patikrinti.

„Endeavour“ erdvėlaiviui palikus TKS prie jo priartėjo Rusijos automatinis krovinis laivas laivui „Progress M-01“. Deja, ir su juo nesisekė išvengti problemų - į stotį krovinius atgabenęs kosminis laivas, pasak oficialių Rusijos atstovų, buvo pirmasis iš naujųjų laivų serijos, kuriuose įrengta atnaujinta kompiuterinė įranga ir įdiegta nauja skaitmeninio valdymo sistema, kuri ir sukėlė aibę nesklandumų.

Baigiamajame „Progress M-01“ artėjimo prie TKS etape dėl „visos eilės“ skaitmeninės valdymo sistemos sutrikimų Rusijos skrydžių valdymo centras buvo priverstas atšaukti automatinį susijungimo režimą.

„Mes priartinome laivą prie stoties 30 metrų atstumu ir liepėme stoties įgulai pereiti prie rankinio susijungimo proceso valdymo“, – sakė „Progress M-01“ skrydį valdžiusio Rusijos skrydžių valdymo centro vadovas Vladimiras Solovjovas.

Iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane lapkričio 26 d. pakilęs „Progress M-01“ į TKS atgabeno vandens, maisto, suspausto oro balionus, rūbus, mokslinės įrangos ir asmeninius siuntinius čia dirbantiems rusų kosmonautams – iš viso 2 tonas sveriantį krovinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)