Smegenų apgaulė žmogui padeda pajusti dirbtinę ranką (Video)  (5)

Keista iliuzija, priverčianti žmogų pagalvoti, kad dirbtinė ranka yra dalis jų tikro kūno, gali padėti galūnių protezams suteikti lytėjimo pojūčius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors amputuotas rankas dabartiniu metu gali pakeisti sudėtingi robotizuoti protezai, jie kol kas smegenims nesuteikia grįžtamojo sensorinio signalo, kuris gyvybiškai svarbus norint tiksliai kontroliuoti judesius. Negalėdamas savo pirštų galais pajusti spaudimo jėgos, pacientas su dirbtine robotizuota ranka galėtų, pavyzdžiui, sutraiškyti vynui skirtą taurę, arba paleisti ją iš rankos dėl nepakankamai tvirto laikymo.

Vienas potencialus sprendimas yra tiesiogiai sujungti elektroninius protezo jutiklius su likusios rankos dalies nervais, tačiau tam kyla kai kurių techninių sunkumų. Vietoj to Stokholmo Karolinska Instituto (Švedija) kognityvinės neurologijos mokslininkas Henrik'as Ehrsson'as nusprendė išbandyti paprastesnę alternatyvą, žinomą "guminės rankos iliuzijos" pavadinimu.

Iliuzija sukuriama dėl smegenų bandymo suderinti skirtingų jutimų pateikiamą konfliktuojančią informaciją. Jei jūs priešais savanorį patalpinsite guminę ranką, ir jos paviršiumi brauksite šepetėliu, tuo pat metu šepetėliu braukdami per vieną iš jo tikrųjų rankų, tačiau paslėptų iš matymo zonos, atrodo, tarsi pojūčiai ateitų iš guminės imitacijos. Savanoris taip pat patiria keistą jausmą, tarsi guminė ranka yra jo nuosavo kūno dalis.

Tokie eksperimentai vykdomi jau kuris laikas (apie keletą jų mes jau esame rašę), tačiau dabar jie įgauna praktinio pritaikymo pobūdį - rankų protezus maksimaliai priartins prie realios rankos savybių.


(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)