Kanados studentai su astronautais susisiekė naudodami savadarbį radijo siųstuvą  (10)

Keturi Humber Technologijų Instituto studentai ką tik baigė šio semestro projektą - jie nuo nulio pagamino radijo aparatą ir "paskambino" į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus vieną bandymą komandos nariai girdėjo tik foninius triukšmus. Tačiau antrojo bandymo užmegzti ryšį metu jiems pavyko sėkmingai susisiekti su astronaute Sandra Magnus. Pokalbis su TKS buvo galutinis keturių studentų rengto baigiamojo projekto etapas, ir jis dėstytojų teigimu kol kas yra pirmasis ir vienintelis tokio tipo pasiekimas studentų tarpe.

"Operation First Contact" projektas startavo prieš maždaug vienerius metus - tokią temą pasirinkę entuziastai tikėjosi praktiškai pritaikyti radijo komunikacijų kurso eigoje įgytas žinias. Jo autoriai - 34 metų amžiaus Gino Cunti ir Paul Je, 25 metų amžiaus Patrick'as Neelin'as ir 21 metų amžiaus Kevin'as Luong'as.

“Džiugesys ir atsipalaidavimas, daug daug atsipalaidavimo", pasakojo Neelin'as, kai jo užklausė kaip jis jaučiasi. "Aš praėjusią nakti miegojau tikriausiai vos valandą, viską pergalvodamas ir apmąstydamas mūsų pasiektą pažangą... ir kaip mums visi sakė, kad mes išprotėjome ir niekada to nesugebėsime padaryti".

Pokalbio su astronautais metu vienas studentas užklausė, kaip TKS apsaugoma nuo kosminių šiukšlių, o kitas norėjo sužinoti, koks jausmas kyla žvelgiant į Žemę iš kosmoso.

"Iš čia pasaulį mes matome kitokiu kampu", atsakė astronautė Magnus. "Aš jį matau kaip vientisą sistemą, o ne kaip pavienių žmonių ar pavienių šalių grupę. Mes esame viena didžiulė žmonija". Nors švietimo įstaiga reguliariai kontaktuoja su TKS, tokiam ryšiui užmegzti paprastai naudojama gamyklinė įranga. "Tai neįtikėtinas pasiryžimo ir technologinių gebėjimų demonstravimas, ir noriu pasakyti, kad aš tikrai, tikrai didžiuojuosi šia komanda. Šiandien jie yra gerokai aukščiau nei visas jų kursas", komentavo vienas instituto dėstytojų Mark'as Rector'as.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)